Piletina s ruzmarinom
Aroma ruzmarina obogaćena kremastim ukusom pirinča, od ovog jela napraviće pravi mediteranski specijalitet kao u čuvenim italijanskim restoranima.
Sastojci:
800 g pilećih grudi
1 kašičica rendane kore limuna
2 kašičice limunovog soka
½ kašičica rendanog đumbira
3 čena belog luka
1 kašičica ruzmarina
1 kašičica senfa
Sos:
5 kašičica Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
175 ml vode
100 ml belog vina
2 kašičice soli
malo bibera
Prilog:
400 g Riso Gallo Arborio pirinča
Priprema:
Pomešajte koru i sok od limuna, đumbir, izgnječeni beli luk, ruzmarin i senf, pa sve izmešajte s piletinom. Piletinu ostavite da odstoji u frižideru najmanje pola sata.
U tiganj stavite maslinovo ulje, zagrejte ga, dodajte piletinu i pecite na veoma laganoj vatri dok ne porumeni. U posudu u kojoj ste stavili piletinu ulijte vodu, potom dodajte vino i posolite, pobiberite, promešajte i prelijte preko pečene piletine.
Kada sos prokuva na jačoj vatri smanjite je na minimum, poklopite i ostavite sve da se lagano hladi 20-ak minuta.
Piletinu prelijte sosom od vina i poslužite uz pirinač.