Pica od heljde sa grilovanim povrćem
Podelićemo sa vama savršeno rešenje za pravljenje idealne zdrave hrskave kore za picu koja nema u svom sastavu ni brašno, ni jaja, ni kvasac – samo sirova potopljena heljda, sa malo vode, ekstradevičanskog maslinovog ulja i začina.
Sastojci:
Za podlogu:
250g sirove heljde – potopljene preko noći ili nekoliko sati
1/3 šolje vode
1 kašika Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja za testo i još malo za podmazivanje pleha
so i sveže mleveni biber
sveže ili suvo začinsko bilje po želji
1 čen izgnječenog belog luka
Za nadev:
1 patlidžan
2 paprike (crvena i žuta ili zelena)
1 glavica belog luka
pola glavice karfiola
1 glavica crvenog luka
Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje
čili paprika u prahu
so, biber
zeleniš (rukola, peršun, korijander)
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Naseckajte patlidžan i crveni luk na kolutove, a paprike na trake. Izlomite karfiol na komade. U šoljici pomešajte ekstra devičansko maslinovo ulje, so, biber i čili papriku. Poređajte kolutove patlidžana i paprika na veliki pleh i namažite ekstra devičanskim maslinovim uljem sa začinima. Beli luk očistite, namažite čenove maslinovim uljem, uvijte u foliju i stavite na pleh. Pecite oko 15-20 minuta. Izvadite iz rerne i stavite sa strane.
Dok se povrće peče, napravite testo za podlogu. Dobro isperite potopljenu heljdu. Pomešajte je sa vodom i ekstra devičanskim maslinovim uljem. Dodajte so, biber i ostale začine i izmiksajte masu u blenderu. Zrna heljde dobro omekšaju nakon potapanja, tako da za pravljenje testa može da se koristi i štapni mikser.
Zagrejte rernu na 250 stepeni. Stavite u rernu dva prazna okrugla pleha na 5 minuta. Izvadite plehove iz rerne, stavite po 1-2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja na svaki pleh i vratite u rernu na još 3 minuta. Izvadite plehove ponovo i brzo sipajte u njih testo, ravnomerno ga raspoređujući kašikom. Pecite 10 minuta, zatim okrenite podloge i pecite još 10 minuta. Izvadite plehove iz rerne i smanjite temperaturu do 200 stepeni.
Stavite kore na veliki pleh ili na papir za pečenje. Premažite ih ispečenim čenovima belog luka. Poređajte patlidžan i paprike tako da pokriju što veću površinu podloge, dodajte pelat. Stavite pice u rernu na 10 minuta. Gotove pice ukrasite svežim začinskim biljem.