Pesto Rosso
Uz poznati pesto genoveze (zeleni sos) za koji recept možete pronaći OVDE, Italijani su majstori za razna pesta, tj. kermaste i "sirove" umake, ili kreme koje dodaju u testenine, ali često i uz mesa, ribe ili kao dodatak na hlebu. Ono što daje prednost ovom sosu, osim odličnog ukusa, jesu zdravi sastojci, brza priprema i izvrstan rezultat!
Potrebno vam je:
(količina za 4 porcije)
• 50 grama bosiljka
• 100 grama sušenog paradajza
• 100 grama badema ili pinjola
• 80 ml Carapelli esktra devičanskog maslinovog ulja (poruči OVDE)
• 3 čena belog luka
• 50 grama narendanog parmezana
• 1 kašika balzamiko sirćeta
• So
• Po želji malo ljute paprike
Priprema:
Prepecite bademe u tavi bez začina, ostavljajući ih na vatri desetak minuta.
U blender stavite bosiljak, balzamiko sirće, prepečene bademe, beli luk, ljutu papričicu i so. Izmiksajte sve u blenderu na nekoliko sekundi.
Zatim dodajte sušeni paradajz i parmezan i miksajte sve zajedno još 10 sekundi.
Smesu prelijte ekstra devičanskim maslinovim uljem i dobro promiksajte, u trajanju od oko 30 sekundi, a potom prelije u činiju.
Crveni pesto se može čuvati u frižideru duže od mesec dana, u dobro zatvorenoj posudi prekriven ekstra devičanskim uljem.