Pesto od brokolija i žalfije
Nekoliko teglica ovako pripremljenog pesta tokom hladnih dana biće vam pravo bogatstvo.
Sastojci:
350 g brokolija
60 g rendanog parmezana
20 lešnika
1 čen belog luka
1 veza svežeg bosiljka ili peršuna
nekoliko listića žalfije
4 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
so, biber
Priprema:
Podelite brokoli na cvetiće, a one veće presecite napola. Ubacite ih u veću posudu s kipućom posoljenom vodom i kuvajte deset minuta. Ocedite i ostavite ih odmah u drugu posudu s hladnom vodom i ledom. Sačuvajte par kašika vode u kojoj se kuvao brokoli.
Lešnike ispecite na teflonu. Listove bosiljka opreite i ostavite da se osuše. Stavite bosiljak, ohlađene lešnike, rendani parmezan, očišćen beli luk i dve kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja u blender.
Miksajte dodajući ostatak ulja u tankom mlazu dok ne dobijete pesto. Potom ubacite oceđeni brokoli, posolite, pobiberite i sve izmiksajte. Regulišite gustinu dodajući par kašika vode u kojoj se kuvao brokoli. Stavite pesto u čistu teglicu. Zalijte maslinovim uljem površinu i čuvajte u frižideru.