Peposo - toskanski gulaš
Ovaj toskanski specijalitet je toliko popularan u toj italijanskoj regiji, da mu je grad Impruneta nekoliko kilometara južno od Firence, posvetio takozvani Sagra festival. Osim što je vrlo ukusan, ovaj gulaš ne traži previše vremena za pripremu, pa je zgodan i za one koji nisu mnogo snalažljivi u kuhinji, a žele vrhunski obrok. Postoji više varijanti kako se priprema Peposo, ali mi Vam predstavljamo jednu od najukusnijih i originalnih:
Sastojci:
1,5 kg govedine za gulaš
Malo Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja, od toskanskih maslina
1 glavica belog luka
1veliki crveni luk
3 male šargarepe
3 stabljike celera
1,5 boca crnog vina, po mogućnosti Chiantija
malo mlevenog crnog bibera
So
posuda od terakote
Priprema:
Izrežite crveni luk, šargarepu i celer na kockice. Počnite lagano dinstati luk u ekstra devičanskom ulju, a kada luk omekša dodajte šargarepu i celer.
Kockice mesa sa kojih ste odvojili masne delove dodajte dinstanom povrću na niskoj temperaturi, dok ne postane blago smeđe boje. Dodajte malo bibera mlevenog. Nakon što meso porumeni, sipajte Chiantija i dobro mešajte dok se ne dobije karamelizovan mesni umak.
Pokrijte posudu i stavite u pećnicu na 160C, četiri sata ili čak i duže, sve dok se govedina ne raspadne, a vino postane bogat crveni umak. Poslužite uz toskanski hleb s preliven Carapelli ekstra devičanskim maslinovim uljem ili uz pire ili palentu. Prijatno!