Pečena svinjetina sa kupusom, jabukama i pečurkama
Tirolski specijalitet, na koji su meštani posebno ponosni, prava je mala avantura ukusa za sve one koji vole “jača” jela.
Vreme pripreme: 60 min
Recept za 4 osobe
Sastojci:
- 800 g svinjetine
- 1 crni luk
- 400 g kupusa
- 100 g pečuraka (po izboru)
- 2 jabuke
- 100 ml bujona od povrća
- 2 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 100 ml belog vina
- 1 kašika Azucar Demerara smeđeg šećera
- 4 grančice ruzmarina
- 4 grančice timijana
- so, biber po ukusu
Priprema:
Isecite crni luk na kockice, i sa seckanom slaninom propržite ga na Carapelli ekstra devičanskom maslinovom ulju. Kupus iseckajte i kuvajte oko 15 minuta u ekspres loncu. Začinite svinjetinu solju i biberom i propržite na tiganju na ekstra devičanskom maslinovom ulju. Nakon toga meso pecite u pećnici, prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, zajedno sa začinskim biljem.
Oljuštite i očistite jabuke i isecite ih na kriške. Zagrejte Azucar Demerara smeđi šećer i dodajte vino. U šećer i vino potom dodajte jabuke i prodinstajte. Pečurke posebno prodinstajte.
Poslužite svinjetinu položenu na kupusu sa karamelizovanim jabukama, dinstanim pečurkama i začinskim biljem.