Pasta sa pesto sosom od oraha i parmezana
Za sve ljubitelje italijanskih soseva za testenine, evo još jednog sjajnog recepta:
Ukupno vreme pripreme: 15 minuta
Sastojci:
- 2 šoljice svežeg lišća bosiljka
- 2 velika čena belog luka, krupno iseckanog
- 1/2 šoljice narendanog parmezana
- 1/3 šoljice oraha
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 kašičice mlevenog bibera
- 2/3 šoljice Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
Priprema:
Sipajte orahe i beli luk u blender sa čeličnim nožićima. Uključite na 10 sekundi, dok se ne usitni, ali u malo krupnije delove. Dodajte bosiljak, so i biber i ponovite postupak sve dok se smesa potpuno ne ujednači, oko 1 minut. Dodajte Carapelli maslinovo ulje i ponovite postupak sve dok se pesto temeljno ne ujednači. Dodajte parmezan i miksajte još minut. Koristite pesto odmah, prelivajući omiljenu kuvanu testeninu ili ga čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj posudi, ali preliveno tankim slojem Carapelli maslinovog ulja (to sprečava da pesto sos oksidira). Na taj način se može čuvati u frižideru oko nedelju dana.