najbolja ulja italije

Pasta sa gorgonzolom i kruškama

Pasta sa gorgonzolom i kruškama

Prefinjena, ukusna i veoma jednostavna testenina sa kruškama, gorgonzolom i orasima. Veoma neobična kombinacija sastojaka.

Sastojci:

za sos:

velika kruška

30 g putera

100 g gorgonzole ili drugog plavog sira

30-40 g oraha

nekoliko kašika pavlake za kuvanje

200 g Rummo testenine po izboru

parmezan za posipanje

Priprema:

Oljuštite krušku i iseckajte je na kocke. Odvojite jedan deo gorgonzole koji ćete dodati na samom kraju, a preostalo narežite na kocke. Orahe krupno naseckajte. Ubacite testeninu u ključalu posoljenu vodu i kuvajte prema uputstvima sa pakovanja.

U tiganju istopite puter i sačekajte dok počne dobijati lagano braonkastu boju. Dodajte mu na kockice narezane kruške i poklopite. Pržite ih na srednjoj vatri, uz povremeno mešanje, dok ne počnu da dobijaju finu zlatnu boju, oko pet minuta. Dodajte i krupno naseckane orahe (ostavite malo sa strane za posipanje u tanjiru), izmešajte, poklopite i sklonite sa ringle.

Kad pasta bude skuvana, odvojite šolju vode od kuvanja, a zatim je procedite. Gorgonzolu stavite u šerpu u kojoj je kuvana testenina sa nekoliko kašika vode koju ste odvojili. Smanjite vatru i uz stalno mešanje sačekajte da se sir istopi.

Dodajte pastu, promešajte i po potrebi dodajte još nekoliko kašika vode da ne bi bila suva. Dodajte kruške i orahe iz tiganja, sir koji ste ostavili sa strane i sve izmešajte. Sipajte u tanjire i pospite izdvojenim naseckanim orasima. Po želji pospite narendanim parmezanom.


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt