Pasta sa gorgonzolom i kruškama
Prefinjena, ukusna i veoma jednostavna testenina sa kruškama, gorgonzolom i orasima. Veoma neobična kombinacija sastojaka.
Sastojci:
za sos:
velika kruška
30 g putera
100 g gorgonzole ili drugog plavog sira
30-40 g oraha
nekoliko kašika pavlake za kuvanje
200 g Rummo testenine po izboru
parmezan za posipanje
Priprema:
Oljuštite krušku i iseckajte je na kocke. Odvojite jedan deo gorgonzole koji ćete dodati na samom kraju, a preostalo narežite na kocke. Orahe krupno naseckajte. Ubacite testeninu u ključalu posoljenu vodu i kuvajte prema uputstvima sa pakovanja.
U tiganju istopite puter i sačekajte dok počne dobijati lagano braonkastu boju. Dodajte mu na kockice narezane kruške i poklopite. Pržite ih na srednjoj vatri, uz povremeno mešanje, dok ne počnu da dobijaju finu zlatnu boju, oko pet minuta. Dodajte i krupno naseckane orahe (ostavite malo sa strane za posipanje u tanjiru), izmešajte, poklopite i sklonite sa ringle.
Kad pasta bude skuvana, odvojite šolju vode od kuvanja, a zatim je procedite. Gorgonzolu stavite u šerpu u kojoj je kuvana testenina sa nekoliko kašika vode koju ste odvojili. Smanjite vatru i uz stalno mešanje sačekajte da se sir istopi.
Dodajte pastu, promešajte i po potrebi dodajte još nekoliko kašika vode da ne bi bila suva. Dodajte kruške i orahe iz tiganja, sir koji ste ostavili sa strane i sve izmešajte. Sipajte u tanjire i pospite izdvojenim naseckanim orasima. Po želji pospite narendanim parmezanom.