Pasta risottata
Italijani uvek imaju neki “kec iz rukava”, ovog puta pod imenom "pasta risottata". Pripremom testenine poput rižota dobija se jako kremasti sos.
Sastojci:
2 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
2 crvena luka
300 g Rummo taljatele
2,5 šoljice Mutti pasata
700-900 ml pilećeg bujona
200 ml suvog belog vina
2 čena belog luka
so, biber, bosiljak
Priprema:
Sipajte u posudu bujon pa zagrejte i držite na laganoj vatri da ostane topao. Zagrejte kašiku ekstra devičanskog ulja pa dodajte seckan crveni luk i pržite oko tri minuta mešajući. Dodajte testeninu i mešajte oko dva minuta. Dodajte vino pa kuvajte mešajući još dva minuta. Sipajte sos od paradajza i postepeno dodajte po pola šoljice bujona mešajući na srednje jakoj vatri. Ostavite da se tečnost smanji pre nego što dodate novu.
Testenina je gotova kada omekša i bude al dente, a sos se zgusne. Na tiganju zagrejte preostalo ekstra devičansko maslinovo ulje, dodajte seckani beli luk i pržite oko dva minuta. Posolite, pobiberite, ubacite testeninu i kuvajte oko minut. Na kraju ukrasite bosiljkom.