Panzanella salata
Italijanska salata sa kockicama hleba - jedna je od najukusnijih koju ćete probati.
Pola vekne francuskog bageta (isečen na komade od 5 cm)
350 g čeri paradajiz
1 crveni luk, tanko narezan
1 glavica belog luka, presečenog po dužini
8 kašika Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja (možete poručiti OVDE)
so, biber
60 g parmezana
240 g sveže mocarele
veza rukole
veza svežeg bosiljka
2 kašike Basso vinskog sirćeta (možete poručiti OVDE)
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. U pleh stavite hleb, čeri paradajz, crni i beli luk sa 6 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja, ½ kašičice soli i malo mlevenog crnog bibera. Pecite, protresajući pleh s vremena na vreme, dok hleb ne počne da dobija zlatnu boju, do 15 minuta.
Po sastojcima ravnomerno posipajte parmezan i nastavite da pečete, još desetak minuta. Izvadite pleh iz rerne i ostavite da se malo ohladi, oko 10 minuta. Dodajte mocarelu, rukolu i bosiljak. Prelijte sirćetom i sa 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja, začinite sa pola kašičice soli i mešajte da se sjedini. Poslužite toplo.