Paella Toscana
Ovo toskansko mediteransko jelo je idealno za sve koji vole bogate ukuse nastale kombinacijom izuzetno zdravih sastojaka. Možete ga pripremati i u vreme posta i tako obogatiti klasičnu posnu trpezu mediteranskim aromama i ukusima.
Prema originalnom receptu (koji možete promeniti u skladu sa dostupnim sastojcima) potrebno je:
• 300g smrznutog graška
• 1 kašika Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
• ½ komorača, tanko narezanog
• 1 luk seckani
• 2 čena belog luka sitno iseckana
• 1 tikvica iseckana na kockice
• 600g mešanih vrsta ribe
• 24 školjke
• Četiri Muti Pelata iseckanih
• 300g Riso Gallo integrale pirinča
• ½ kašike aleve paprike
• Nekoliko tračica šafrana natopljenih u 50ml tople vode
• 1 kašika usitnjenog peršuna
• 750 ml bujona od povrća
• Morska so i mleveni biber
Priprema:
Zagrejte Carapelli ekstra devičansko ulje u velikoj šerpi. Dodajte beli luk, komorač i luk i pržite na laganoj vatri minut. Pospite alevom paprikom i dodajte seckani Mutti Pelat i dobro promešajte. Dodajte Riso Gallo integrale pirinač, šafran i bujon i ostaviti da proključa. Smanjite vatru i kuvajte lagano oko 25 minuta, a zatim dodajte ribu i na kockice iseckanu tikvicu. Kuvajte sve zajedno tri minuta, a zatim dodajte grašak, pola peršuna i još malo bujona ako je to potrebno. Mešajte lagano dok tekućina ne ispari i dok se riba sasvim ne skuva. Poslužite uz kriške limuna i crnog bibera. Prijatno!