najbolja ulja italije

Osso buco

Osso buco

Ovo planetarno vrlo popularno jelo poreklom je iz Milana. Iako se priprema vrlo lako, ostavlja dugotrajni užitak i nakon jela.

Vreme pripreme: 150 min

Recept za 4 osobe

Sastojci:

 

Gremolata:

  • 1 limun (korica)
  • 2 čena belog luka
  • ½ veze peršuna

 

 

Priprema:

Kolenice dobro oprite i višak vode uklonite papirnim ubrusom. Začinite solju i biberom i dobro utrljajte u meso. Tako pripremljene kolenice blago uvaljate u brašno.

U tiganju zagrejte esktra devičansko maslinovo ulje pa dodajte kolenice i kratko propržite dok ne porumene sa svih strana. Spremljeno meso prenesite u vatrostalnu posudu sa poklopcem. Uz meso poređajte očišćeno i isečeno povrće.

Na ulju u kojem se pržilo meso ispržite sitno iseckan crni luk da postane staklast i omekša. Zatim, dodajte pasirani ili sitno seckani beli luk, šargarepu isečenu na kolutove i sve fino dinstajte dok ne omekša. U omekšalo povrće dodajte belo vino i bujon, pa sačekajte da provi.

Tome dodajte pelat i sok iz konzerve, lovorov list i začinite prema ukusu. Ostavite da proključe pa time prelijte meso i povrće u drugoj posudi i poklopite. Pecite u zagrejanoj rerni na 180º C dva sata, uz povremeno mešanje i dodavanje vode ili bujona.

Za gremolatu kojom ćete neposredno pre serviranja začiniti jelo potrebno je da izrendanu koricu limuna pomešajte sa sitno iseckanim peršunovim listom i belim lukom. Pripremljeno jelo servirajte dok je toplo uz njoke ili pirinač.


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt