Osso buco
Ovo planetarno vrlo popularno jelo poreklom je iz Milana. Iako se priprema vrlo lako, ostavlja dugotrajni užitak i nakon jela.
Vreme pripreme: 150 min
Recept za 4 osobe
Sastojci:
- 1 kg telećih kolenica isečenih na komade
- veća kozerva Mutti pelat paradajza
- 50 ml Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 50 g brašna
- 2 glavice crnog luka
- 4 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 120 ml belog vina
- 400 ml goveđeg bujona
- 2 lista lovora
- biber, so
- 2 crvene paprike
- 1 manji celer
Gremolata:
- 1 limun (korica)
- 2 čena belog luka
- ½ veze peršuna
Priprema:
Kolenice dobro oprite i višak vode uklonite papirnim ubrusom. Začinite solju i biberom i dobro utrljajte u meso. Tako pripremljene kolenice blago uvaljate u brašno.
U tiganju zagrejte esktra devičansko maslinovo ulje pa dodajte kolenice i kratko propržite dok ne porumene sa svih strana. Spremljeno meso prenesite u vatrostalnu posudu sa poklopcem. Uz meso poređajte očišćeno i isečeno povrće.
Na ulju u kojem se pržilo meso ispržite sitno iseckan crni luk da postane staklast i omekša. Zatim, dodajte pasirani ili sitno seckani beli luk, šargarepu isečenu na kolutove i sve fino dinstajte dok ne omekša. U omekšalo povrće dodajte belo vino i bujon, pa sačekajte da provi.
Tome dodajte pelat i sok iz konzerve, lovorov list i začinite prema ukusu. Ostavite da proključe pa time prelijte meso i povrće u drugoj posudi i poklopite. Pecite u zagrejanoj rerni na 180º C dva sata, uz povremeno mešanje i dodavanje vode ili bujona.
Za gremolatu kojom ćete neposredno pre serviranja začiniti jelo potrebno je da izrendanu koricu limuna pomešajte sa sitno iseckanim peršunovim listom i belim lukom. Pripremljeno jelo servirajte dok je toplo uz njoke ili pirinač.