najbolja ulja italije

Originalni italijanski recept za pizza testo

Originalni italijanski recept za pizza testo

 

 

Dešava vam se da testo za picu ponekada bude dobro, a ponekad baš i ne? Kao i u svim italijanskim receptima, tajna dobrog testa za picu je u malim tehnikama, ali i u kvalitetnim sastojcima. U toj kombinaciji nemoguće je omanuti. Ovo je fantastičan, pouzdan, italijanski recept za testo za picu. Najbolje rezultate daje italijansko brašno tipa "00", koje je finije od domaćeg brašna, i čini da testo bude neverovatno super-glatke teksture. Ako koristite obično belo brašno, pobrinite se da je jako i da ima gluten, jer će ga on pretvoriti u fino, elastično testo.


Potrebno je:

•    7 šolja italijanskog brašna tip "00" ili 5 šolja jakog belog brašna
•    1 ravna kašičica fine morske soli•    2 kesice suvog kvasca
•    1 kašika šećera
•    4 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
•    2 1/2 šoljice mlake vode

Priprema:

Prosejati brašno i so na čistu radnu površinu i u sredini napraviti krug. 

U činiji pomešajte kvasac, šećer i Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje sa vodom i ostaviti da odstoji par minuta, a zatim sipati u krug koji ste napravili u brašnu. Umešajte lagano brašno u tekućinu u sredini. Dobro umesiti dok ne postane glatko, elastično testo. Stavite loptu od testa u veliku činiju koju ste prethodno posuli brašnom, a onda odozgo još malo pospite brašnom. Pokrijte činiju vlažnom krpom i ostavite u toploj prostoriji oko 1 sat, dok se ne udvostruči. 

Zatim izvadite testo na pobrašnjenu radnu površinu i premesite ga malo kako bi izbacili vazduh iz njega. Možete ga koristiti odmah, ili ga odložiti, zamotano u plastičnu foliju, u frižideru ili zamrzivaču. Ako ga koristite odmah, podelite testo se u onoliko lopti koliko želite napraviti pica - ova količina testa je dovoljno za oko šest do osam srednjih pica. 
Potrebno je da testo razvijete 15-20 minuta pre pečenja. 

Nakon toga, pospite testo omiljenim sastojcima i pecite na uobičajen način. Naša preporuka je da uvek koristite Mutti Passata, italijanski pasirani paradajz, kako biste osetili pravi ukus i aromu originalne, italijanske pice! Prijatno!

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt