Originalni italijanski recept za pizza testo
Dešava vam se da testo za picu ponekada bude dobro, a ponekad baš i ne? Kao i u svim italijanskim receptima, tajna dobrog testa za picu je u malim tehnikama, ali i u kvalitetnim sastojcima. U toj kombinaciji nemoguće je omanuti. Ovo je fantastičan, pouzdan, italijanski recept za testo za picu. Najbolje rezultate daje italijansko brašno tipa "00", koje je finije od domaćeg brašna, i čini da testo bude neverovatno super-glatke teksture. Ako koristite obično belo brašno, pobrinite se da je jako i da ima gluten, jer će ga on pretvoriti u fino, elastično testo.
Potrebno je:
• 7 šolja italijanskog brašna tip "00" ili 5 šolja jakog belog brašna
• 1 ravna kašičica fine morske soli• 2 kesice suvog kvasca
• 1 kašika šećera
• 4 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
• 2 1/2 šoljice mlake vode
Priprema:
Prosejati brašno i so na čistu radnu površinu i u sredini napraviti krug.
U činiji pomešajte kvasac, šećer i Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje sa vodom i ostaviti da odstoji par minuta, a zatim sipati u krug koji ste napravili u brašnu. Umešajte lagano brašno u tekućinu u sredini. Dobro umesiti dok ne postane glatko, elastično testo. Stavite loptu od testa u veliku činiju koju ste prethodno posuli brašnom, a onda odozgo još malo pospite brašnom. Pokrijte činiju vlažnom krpom i ostavite u toploj prostoriji oko 1 sat, dok se ne udvostruči.
Zatim izvadite testo na pobrašnjenu radnu površinu i premesite ga malo kako bi izbacili vazduh iz njega. Možete ga koristiti odmah, ili ga odložiti, zamotano u plastičnu foliju, u frižideru ili zamrzivaču. Ako ga koristite odmah, podelite testo se u onoliko lopti koliko želite napraviti pica - ova količina testa je dovoljno za oko šest do osam srednjih pica.
Potrebno je da testo razvijete 15-20 minuta pre pečenja.
Nakon toga, pospite testo omiljenim sastojcima i pecite na uobičajen način. Naša preporuka je da uvek koristite Mutti Passata, italijanski pasirani paradajz, kako biste osetili pravi ukus i aromu originalne, italijanske pice! Prijatno!