Omlet od krompira i spanaća sa kelerabom
Sastojci za 4 porcije:
- 800 g tvrdo skuvanog krompira
- So
- 300 g listova spanaća
- 1 luk
- 2 čena belog luka
- 8 kašika Carapelli maslinovog ulja extra virgine
- 2 čajne kašičice karija
- 50 g brašna
- 80 g palente ( kukuruznog griza)
- 500 g kelerabe
- 100 ml instant bujona od povrća
- 50 g pavlake
- 1 limun
- Biber
Priprema:
Krompir oprati i sa ljuskom kuvati u posoljenoj vodi oko 20 minuta. Potom krompir oljuštiti dok je još vruć. Spanać očistiti, dobro oprati i ostaviti da se prosuši. Crni luk i beli luk očistiti i sitno iseckati.
U tiganju zagrejati 1 kašiku ekstra devičanskog maslinovog ulja, dodati crni i beli luk i pržiti 1 minut, zatim dodati spanać i pomešati. Sve staviti na tanjir i ostaviti da se ohladi, zatim uvaljati i grubo naseći.
Krompir grubo narendati, pomešati sa karijem, spanaćem i brašnom, dodati so. Od pripremljene mase vlažnim rukama oblikovati 12 omleta debljine oko 3 cm i sa obe strane uvaljati u kukuruzni griz.
Kelerabe oprati, oljuštiti, iseći na četvrtine, pa zatim na tanke ploske. U jednom loncu zakuvati bujon i pavlaku, dodati kelerabu i poklopljeno kuvati 6-8 minuta. Procediti i sačuvati fond od kelerabe. Limun oprati vrućom vodom, obrisati, oljuštiti koru i iscediti sok.
Preostalo ekstra devičansko maslinovo ulje (7 kašika) zagrejati u velikom teflonskom tiganju. Omlete pržiti na srednjoj temperaturi sa obe strane po oko 3 minuta dok ne postanu zlatno žuti. Stavljati ih na salvetu da se ocede.
Kelerabu začiniti sa korom limuna, 3-4 kašike limunovog soka, solju i biberom i poređati na tanjire. Preko staviti omlete i po želji sve posuti karijem. Uz to servirati fond u kome su se kuvale kelerabe.
Po porciji: 475 kcal/2000 kJ, 50 g ugljenih hidrata, 11 g belančevina, 25 g masti
Vreme za pripremu: 30 minuta
Vreme za izradu: 40 minuta