najbolja ulja italije

Omlet od krompira i spanaća sa kelerabom

Omlet od krompira i spanaća sa kelerabom

Sastojci za 4 porcije:

  •     800 g tvrdo skuvanog krompira
  •     So
  •     300 g listova spanaća
  •     1 luk
  •     2 čena belog luka
  •     8 kašika  Carapelli maslinovog ulja extra virgine
  •     2 čajne kašičice karija
  •     50 g brašna
  •     80 g palente ( kukuruznog  griza)
  •     500 g kelerabe
  •     100 ml instant bujona od povrća
  •     50 g  pavlake
  •     1 limun
  •     Biber

 

Priprema:

    Krompir oprati i sa ljuskom kuvati u posoljenoj vodi oko 20 minuta. Potom krompir oljuštiti dok je još vruć. Spanać očistiti, dobro oprati i ostaviti da se prosuši. Crni luk i beli luk očistiti i sitno iseckati.
    U tiganju zagrejati 1 kašiku ekstra devičanskog maslinovog ulja, dodati crni i beli luk i pržiti 1 minut, zatim dodati spanać i pomešati. Sve staviti na tanjir i ostaviti da se ohladi, zatim uvaljati i grubo naseći.
    Krompir grubo narendati, pomešati sa karijem, spanaćem i brašnom, dodati so. Od pripremljene mase vlažnim rukama oblikovati 12 omleta debljine oko 3 cm i sa obe strane uvaljati u kukuruzni griz.
    Kelerabe oprati, oljuštiti, iseći na četvrtine, pa zatim na tanke ploske. U jednom loncu zakuvati bujon i pavlaku, dodati kelerabu i poklopljeno kuvati 6-8 minuta. Procediti i sačuvati fond od kelerabe. Limun oprati vrućom vodom, obrisati, oljuštiti koru i iscediti sok.
    Preostalo ekstra devičansko maslinovo ulje (7 kašika) zagrejati u velikom teflonskom tiganju. Omlete pržiti na srednjoj temperaturi sa obe strane po oko 3 minuta dok ne postanu zlatno žuti. Stavljati ih na salvetu da se ocede.
    Kelerabu začiniti sa korom limuna, 3-4 kašike limunovog soka, solju i biberom i poređati na tanjire. Preko staviti omlete i po želji sve posuti karijem. Uz to servirati fond u kome su se kuvale kelerabe.

Po porciji: 475 kcal/2000 kJ,  50 g ugljenih hidrata, 11 g belančevina, 25 g masti

Vreme za pripremu: 30 minuta

Vreme za izradu: 40 minuta


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt