najbolja ulja italije

Novogodišnji italijanski ručak

Novogodišnji italijanski ručak

Italijani za ručak u Novoj godini, 1. januara obavezno i tradicionalno jedu sočivo i cotechino (posebna vrsta kobasice). Verovanje kaže da ko taj dan jede sočivo imaće dovoljno novaca cele godine, a cotechino je tu da pojača slasnost obroka.

Sastojci:

Za krompirova gnezda:

1 kg krompira

60 g rastopljenog maslaca

60 g rendanog parmezana

so

3 žumanca

muskatni oraščić

Za sočivo:

300 g sočiva

1 crni luk

1 šargarepa

1 stabljika celera

30 g Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja

2 grančice ruzmarina

3 lovorova lista

500 g bujona od povrća

Za cotechino:

300 g cotechino

1 šargarepa

1 stabljika celera

Priprema:

Stavite sočivo u veliku posudu, napunite je vodom i pokrijte. Ostavite da se natapa dva sata, menjajte vodu nekoliko puta, tako da omekša dobro, a možete je pokriti i s plastičnom folijom. Nakon što je odstajala dva sata, izlijte vodu.

Naseckajte celer, šargarepu i luk. Stavite da se prži i dobro mešajte. Dodajte sočivo, zajedno s lovorom i ruzmarinom. Sipajte bujon od povrća, malo po malo, sve dok ne pokrije soćčivo. Kuvajte oko 40 minuta i nakon toga stavite sa strane.

Stavite kobasicu u veliku posudu i dodajte vodu, a zatim dodajte celer i šargarepu. Tokom kuvanja, probušite čačkalicom kobasicu kako bi izašla mast. Zatvorite posudu poklopcem i kuvajte na laganoj vatri oko dva sata. Kada je kobasica spremna, izbacite vodu i stavite sa strane posudu.

Za pripremu gnezda kuvajte krompire u slanoj vodi. Kad su skuvani, ogulite koru i krompire stavite u spravu za pasiranje te ih zgnječite. U dobijeni pire, dodajte tri žumanca pa promešajte. Nakon toga dodajte otopljeni maslac koji se u međuvremenu zagrejao pa dodajte sir i rendani muskatni oraščić. Začinite solju, biberom i dobro izmešajte da dobijete glatku smesu bez grudvica.

Sada ispunite špric s pire krompirom i odložite na trenutak sa strane. Na maslacom obloženom papiru za pečenje nacrtajte 4 kruga mere 10 cm. Špricom stvorite rubove u obliku gnezda. Pecite gnezda za 20-25 minuta u pećnici zagrejanoj na 200° C, dok ne dobiju lepu zlatnu površinu.

Kada su gnezda gotova. Kuvanu kobasicu izrežite na debele kriške oko 1 cm i izmrvite ih u male kocke. Svako gnezdo napunite sočivom, a zatim s kobasicama na kockice. Poslužite toplo.


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt