Novogodišnja svinjetina na italijanski način
Svinjsko meso je deo, kako domaće, tako i italijanske praznične trpeze. Kod Italijana, svinjetina za praznike simbol je berićetne predstojeće godine. Ako vam je dosadila klasična priprema svinjskog mesa, evo izvrsnog recepta kako da već pečeno meso pripremite kao Italijani za svega 20 minuta. Uživaćete u ovom neverovatno sočnom specijalitetu:
Potrebno je (za šest osoba):
• 1kg svinjskog pečenog mesa (najbolje od krmenadle)
• 100 gr Parma pršuta (kao zamena može poslužiti njeguški pršut)
• 250 gr šampinjona
• 200 gr Riso Gallo Arborio pirinča
• 1 rendani crni luk
• 100 ml belog vina
• 100 ml vina Porto
• Supena kašika karija
• so i biber
Priprema:
U ovalnu posudu za pečenje od 3l stavite izrendan luk i šampinjone isečene na kriške. Preko ovoga poređajte pečeno svinjsko meso. Urolajte isečen pršut i stavite ga oko mesa.
U posebnoj posudi promešajte Porto, belo vino, kari, so i biber. Prelijte pečenje sa ovom mešavinom, pokrijte i stavite da se peče 1h u prethodno ugrejanu rernu na 200°C. U međuvremenu pripremite Riso Gallo Arborio pirinač prema uputstvu. Kada je meso gotovo, na tanjire sipajte pirinač, pa na kriške isečeno meso sa sočnim prelivom. Naravno, ukrasite bosiljkom. Buon appetito!