najbolja ulja italije

Njoke sa Mutti pelat paradajzom

Njoke sa Mutti pelat paradajzom

Njoke (italijanski Gnocchi) spadaju u onu vrstu priloga u kome nepca uživaju i kao sve dobre stvari sasvim su jednostavne za pravljenje. U Italiji se služe kao primo piatto. Možete koristiti kupovne, ali je svakako ukusnije, i više u italijanskom stilu, da ih sami napravite. Evo kako:

Za domaće njoke

•    oko 1,5 kg krompira
•    oko 100 ml Carapelli ekstradevičanskog maslinovog ulja
•    brašno 
•    1 kašičica soli
•    2 jaja

Za sos od paradajza

•    1 crni luk
•    3 čena belog luka
•    200-300 grama mlevenog mesa (mešanog)
•    3 Mutti pelat paradajza
•    začini po ukusu 

Za beli sos

•    1 litar mleka
•    50 grama brašna
•    50 grama putera
•    začini po ukusu 
•    kesica parmezana za posipanje 

Način pripreme domaćih njoka:

Oljuštiti krompir i skuvati ga sa soli i malo ulja. Ispasirati ga, dodati još malo ulja, sačekati da se malo prohladi i dodati 2 jaja, umešati masu i u to polako dodavati brašno koliko je potrebno da bi se dobilo testo dovoljne gustine da se ne lepi. Kad je dobijena dovoljna gustina, testo oblikovati u valjak malog prečnika, pa seći komadiće. Uvaljati ih u brašno pa svakim posebno preći preko jedne strane viljuškom, da se dobiju šare. Njoke kuvati u dubokom sudu u kojem je proključala voda. Njoke stavljati u sud tek kad voda provri i kuvati dok ne isplivaju na površinu. Kada su gotove, ređati ih u dublju posudu.

Način pripreme sosa od paradajza:

Mutti pelat je već bez kožice, pa ga je potrebno samo iseći na sitne komade. Crni luk sitno iseckati. Pržiti ga na vrelom ulju dok ne požuti, zatim naliti malo tople vode, dodati mleveno meso, paradajz, sitno seckan beli luk i začine po ukusu. Kuvati sos dok se masa ne sjedini i meso ne omekša (oko 20 minuta). Sjediniti sos sa njokama.

Način pripreme belog sosa:

Na Carapelli ekstradevičanskom maslinovom ulju propržiti brašno dok ne porumeni. Nakon toga, polako se dodaje mleko da bi se masa lakše sjedinila. Sos mora da bude bez grudvica. Kuvati sos do željene gustine. Na kraju ga začiniti.

Preliti preko njoka koje su već pomešane sa paradajz sosom. Na kraju, posuti parmezanom i zapeći u rerni na umerenoj temperaturi. Prijatno!


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt