Njoke od bundeve
Veoma zdrave i ukusne njoke od bundeve pravi su izbor za ovu jesen.
Sastojci:
1 kg hladnog pirea od bundeve
900 g brašna
2 velika jaja
125 g maslaca
2 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
ruzmarin
so, biber
parmezan
po želji beli luk i bosiljak
Priprema:
Bundevu ogulite i naseckajte na sitno, skuvajte je i napravite pire. Pire pre upotrebe ohladite. Ohlađenom pireu dodajte jaja, maslinovo ulje, so, biber i brašno. Zamesite testo. Ukoliko bude potrebno dodajte još malo brašna. Testo će biti pomalo lepljivo, ali ne sme vam se lepiti za ruke. Ostavite testo da odstoji pet minuta. U veći lonac stavite vodu i dobro posolite, pustite da malo proključa.
Testo pomoću brašna razvaljajte na debljinu oko 1 cm, zatim ga izrežite na trake debljine 1 cm, pa trake režite na male kockice takođe debljine oko 1 cm, pritom stalno brašnite površinu i testo kako biste olakšali posao. Njoke kuvajte u kipućoj vodi sve dok ne isplivaju na površinu.
U međuvremenu na maslacu popržite ruzmarin. Ukoliko želite možete dodati i malo naseckanog belog luka i bosiljka. Začinite po želji. Umakom prelijte njoke, pa posipajte parmezanom ili sirom po želji.