Neobični rižoto sa bundevom
Priprema je krajnje jednostavna, a ukus osveženje za sva čula.
Sastojci:
1 luk
1 praziluk
1 šargarepa
800 g Riso Gallo arborio pirinač
250 g bundeve iseckane na kockice
1 kašika Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
1 šolja belog vina
3 šolje bujona od povrća
40 g putera
šaka suvog grožđa
morska so i biber
parmesan
Priprema:
U šerpicu stavite ekstra devičansko maslinovo ulje, pa dinstajte na srednjoj temperaturi luk, praziluk, komadiće bundeve i šargarepe. Kada povrće omekša dodajte arborio pirinač i pomešajte sa povrćem. Dodajte vino, pa kuvajte na laganoj vatri par minuta. Kada vino počne lagano da isprava počnite da dodajte topao bujon, malo po malo. Krenite sa pola šolje bujona, pa dodajte još kada deo ispari.
Kada se pirinač skuva dodajte puter i promešejte. Zatim dodajte i suvo grožđe, so i biber po ukusu i ostavite još kratko na šporetu. Služite odmah i pospite parmezanom.