najbolja ulja italije

Napravi italijanski hleb-činiju!

Napravi italijanski hleb-činiju!

Ovako neobičan i ukusan italijanski specijalitet sigurno niste probali. Italijani su majstori kada su hlebovi u pitanju, a ovaj će sasvim sigurno ostaviti bez teksta i vas i vaše goste. Služite ga kao predjelo, a uz dodatke po želji može biti i glavno jelo. 

Potrebno je:

  • 2 paketa suvog kvasca
  •  2 1/2 šoljice tople vode 
  • 2 kašičice soli 
  • 2 kašike Carapelli esktradevičanskog maslinovog ulja 
  • 7 šoljica brašna 
  • 1 kašika palente
  •  1 belanac
  • 1 kašika vode
  • Skuvana supa ili čorba po želji

 

Priprema:

U veliku činiju rastopite kvasac u toploj vodi. Neka stoje dok ne postane kremasto, oko 10 minuta. 
Dodajte so, Carapelli ekstradevičansko maslinovo ulje i 4 šoljice brašna i dobro sjedinite.
Umešajte zatim, tu smesu u preostalo brašno iz dva puta, muteći mikserom na srednjoj brzini nakon svakog dodavanja.
Kada ste napravili testo, izvadite ga na pobrašnjenu površinu i mesite dok ne postane glatko i elastično, oko 6 minuta. Nauljite veliku činiju, stavite testo u nju i poprskajte Carapelli ekstradevičanskim maslinovim uljem. Pokrijte vlažnom krpom i ostavite da se diže na toplom mestu dok se udvostruči veličina, oko 40 minuta.
Nakon toga, podelite testo na 8 jednakih delova. Oblikujte svaki deo u loptu. Postavite loptice od testa na lagano nauljenu i palentom posutu površinu. Pokrijte i ostavite da se diže na toplom mestu, dok se udvostruči, oko 35 minuta.
Zagrejte rernu na 200 stepeni. U maloj činiji umutite belance i kašiku vode; pa lagano premažite loptice od testa polovinom ove smese.
Pecite u rerni 15 minuta, pa premažite preostalom smesom i pecite još 10 do 15 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju. Zatim izvadite i ostavite da se ohlade.
Izrežite komad sa vrha svakog hleba; izdubite malo sredinu. Sipajte u njih vruću supu ili čorbu i poslužite odmah.

Po želji, možete staviti pančetu i omiljeni sir ili eksperimentisati sa pečurkama, mesom, parajadzom… Prijatno!

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt