Napravi italijanski hleb-činiju!
Ovako neobičan i ukusan italijanski specijalitet sigurno niste probali. Italijani su majstori kada su hlebovi u pitanju, a ovaj će sasvim sigurno ostaviti bez teksta i vas i vaše goste. Služite ga kao predjelo, a uz dodatke po želji može biti i glavno jelo.
Potrebno je:
- 2 paketa suvog kvasca
- 2 1/2 šoljice tople vode
- 2 kašičice soli
- 2 kašike Carapelli esktradevičanskog maslinovog ulja
- 7 šoljica brašna
- 1 kašika palente
- 1 belanac
- 1 kašika vode
- Skuvana supa ili čorba po želji
Priprema:
U veliku činiju rastopite kvasac u toploj vodi. Neka stoje dok ne postane kremasto, oko 10 minuta.
Dodajte so, Carapelli ekstradevičansko maslinovo ulje i 4 šoljice brašna i dobro sjedinite.
Umešajte zatim, tu smesu u preostalo brašno iz dva puta, muteći mikserom na srednjoj brzini nakon svakog dodavanja.
Kada ste napravili testo, izvadite ga na pobrašnjenu površinu i mesite dok ne postane glatko i elastično, oko 6 minuta. Nauljite veliku činiju, stavite testo u nju i poprskajte Carapelli ekstradevičanskim maslinovim uljem. Pokrijte vlažnom krpom i ostavite da se diže na toplom mestu dok se udvostruči veličina, oko 40 minuta.
Nakon toga, podelite testo na 8 jednakih delova. Oblikujte svaki deo u loptu. Postavite loptice od testa na lagano nauljenu i palentom posutu površinu. Pokrijte i ostavite da se diže na toplom mestu, dok se udvostruči, oko 35 minuta.
Zagrejte rernu na 200 stepeni. U maloj činiji umutite belance i kašiku vode; pa lagano premažite loptice od testa polovinom ove smese.
Pecite u rerni 15 minuta, pa premažite preostalom smesom i pecite još 10 do 15 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju. Zatim izvadite i ostavite da se ohlade.
Izrežite komad sa vrha svakog hleba; izdubite malo sredinu. Sipajte u njih vruću supu ili čorbu i poslužite odmah.
Po želji, možete staviti pančetu i omiljeni sir ili eksperimentisati sa pečurkama, mesom, parajadzom… Prijatno!