Mutti lazanje sa bundevom i spanaćem
Bogate antioksidansima, jakih boja, predivnog ukusa – u ove lazanje ćete se zaljubiti. Uparite ih sa čašom vina i imaćete kompletan užitak.
Sastojci:
• 850g bundeve, ljuštene, narezane na ½ cm debele kriške (sačuvajte semenke bundeve za naredni recept koji ćemo podeliti sa vama)
• 560g Mutti Passata
• 1 ½ kašike Carapelli ekstradevičanskog maslinovog ulja
• so i biber
• blitva, grubo naseckana
• 60g maslaca
• 3 zgnječena čena belog luka
• 1/3 šoljice brašna
• 3 šoljice mleka
• 50g parmezana, sitno narendanog
• ½ kašičice muskatnog oraščića
• 250g sušenih listova za lazanje
• 260g pečene paprike
• 1 ½ šoljice sira za pizzu
Priprema:
1. Prethodno zagrejte rernu na 180 ° C. Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje. Rasporedite bundeve u jednom sloju, da ne bude prostora. Prelijte Carapelli ekstradevičanskim maslinovim uljem, posolite i pobiberite. Pecite 15 minuta ili dok ne omekša. Stavite na stranu.
2. Stavite seckanu blitvu u vatrostalnu činiju. Pokrijte i pecite na visokoj temperaturi 3 minuta ili dok omekša. Ohladite malo, istisnite višak vode. Stavite na stranu.
3. Pomešajte maslac i beli luk u velikoj činiji. Kuvajte na srednje jakoj vatri dok ne provri. Dodajte brašno i kuvajte i dalje, mešajući, oko jednog minuta. Sklonite sa vatre. Lagano dodajte mleko u tu smesu. Vratite na srednje jaku vatru. Kuvajte, mešajući oko osam minuta ili dok umak uzavre i zgusne se. Skinite posudu s vatre i umešajte u to parmezan i muskatni oraščić. Stavite na stranu.
4. Lagano premažite 6 cm duboku, veliku, vatrostalnu posudu za lazanje. Sipajte 1/3 Mutti passate. Pokrijte slojem lazanja listova. Pospite polovinu preostale Mutti passate preko lazanja listova. Stavite paprike preko umaka. Stavite bundeve preko paprike. Stavite blitvu preko bundeve. Pospite ¾ šoljice umaka od sira preko blitve. Ponovite postupak još jednom počevši od kora za lazanje. Završite korama za lazanje, a zatim pospite preostalim umakom od sira. Pospite pizza sirom.
5. Prekrijte labavo folijom. Pecite 20 minuta. Uklonite foliju i pecite još 20 minuta ili dok vrh ne postane zlatno žute boje. Ostavite da odstoji 10 minuta pre posluživanja. Prijatno!
Savet: Umesto bundeve možete koristiti i krompir.