Minestrone čorba
Ova italijanska čorba je zdrava i ukusna, puna vitamina i dekorativnih boja. Za nju, zapravo, ne postoji identičan recept, ali Vam predstavljamo jedan koji se u Italiji najčešće upotrebljava:
Sastojci:
• 100 ml Carapelli ekstradevičanskog maslinovog ulja
• Mutti pelat
• beli luk, 3 čena
• crveni luk, 1 glavica
• šargarepa, 2 komada
• 2 grančice celera
• tikvica, 1 komad, srednje veličine
• praziluk, 1 komad, manji
• crveni pasulj, 1/2 limenke
• kelj, 2 manja lista
• morska so
• biber
• bujon, pileći ili juneći, 1,5 litar
• testenina, 50 gr (opciono)
• parmezan, 5 kašika, opciono
• origano začin
• bosiljak začin
Priprema:
Svo povrće dobro operite i iseckajte na kockice srednje veličine. Uzmite veći lonac i sipajte maslinovo ulje. Zagrejte. Dodajte sveže povrće i ostavite da se dinsta oko 10 minuta. Dodajte oko 1,5 l vode (opciono možete dodati pileći ili juneći bujon). Pustite da provri i kuvajte oko 15 minuta. Usitnite paradajz pelat i dodajte u čorbu. Dodajte i crveni pasulj iz konzerve. Kuvajte još 10 minuta. Proverite da li je tvrđe povrće kuvano. Listove kelja isecite na sitne trake. Dodajte kelj i smanjite temperaturu. Opciono dodajte testeninu. Ostavite na vatri još 5 minuta. Posolite i pobiberite po ukusu. Skinite sa vatre i ostavite da odstoji 10 minuta. Služiti toplo. Opciono dodajte parmezan. Dodajte malo Carapelli ekstradevičanskog maslinovog ulja. Prijatno!