Mimoza rižoto
Mimoza rižoto je specijalitet koji se u Italiji pravi za proslavu Međunarodnog dana žena, 8. Marta. Naziv je dobio, jer zbog rendanih jaja podseća na cvet mimoze, simbola ovog praznika u Italiji. Evo kako da ga napravite:
Potrebno vam je:
• 1 vlašac
• 500gr špargli
• ½ šoljice Carapelli ekstradevičanskog maslinovog ulja
• 350 gr Riso Gallo Risotti
• 4 tvrdo kuvana jaja
• 1 l bujona od povrća
• 40 gr narendanog parmezana
• 20gr maslaca
• 150 gr mekog sira
• 1 šoljica suvog belog vina
• Biber
Priprema:
Očistite špargle i stavite ih u lonac kipuće, malo posoljene vode da krčka 5-10 minuta (u zavisnosti od veličine špargli). Ocedite ih, odsecite vrhove i ostavite na stranu, a preostali deo izgnječite dok ne postane zelena i mekana smesa. U međuvremenu u tavi, u pola šoljice Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja dinstajte vlašac. U to dodajte Riso Gallo Risotti, neka se sve zajedno krčka na jačoj vatri, a zatim dodajte vino i pustite da sasvim ispari.
Dodajte u to smesu od špargli. Malo po malo, dodajte bujon u rižu sve dok se sasvim ne skuva. Nekoliko trenutaka pre kraja kuvanja dodajte meki sir, pričekajte da se dobro sjedini s rižom, a zatim sklonite sa vatre i promešajte rižoto sa maslacem i parmezanom dodajući biber po ukusu i so ako želite.
Stavite rižu u posudu za posluživanje i za kraj dekorišite vaš specijalitet krajevima špargli koje ste na početku odvojili i izrendanim kuvanim jajima. Prijatno!