Mesne polpete u sosu od paradajza
Najbolje je lagano ispraćati zimu čuvenim italijanskim aromatičnim mesnatim polpetama.
Sastojci:
- 450 g mešanog mlevenog mesa
- 2 kriške hleba
- 1 jaje
- 20 g soli
- malo bibera
- veza peršuna
- 2 glavice crnog luka
- 50 ml Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 240 g Mutti polpa
- 2 čena belog luka
- veza bosiljka
- 100 g parmezana
- 50 g Azucar Demero smeđeg šećera
Priprema:
U posudu stavite meso pa dodajte hleb koji ste umočili u hladnu vodu i procedili. Smesi dodajte so, biber i seckani peršun. Sitno seckani luk propržite na ekstra devičanskom maslinovom ulju te dodajte u smesu i sve dobro izmešajte. Oblikujte smesu u male polpete (loptice) i pržite na tiganju na malo ekstra devičanskog maslinovog ulja.
Ostatak sitno seckanog luka propržite na maslinovom ulju, dodajte beli luk rezan na listiće i začinite sa smeđim šećerom, solju, biberom i dodajte polpu. Kada je sos prokuvan dodajte malo vode, svež bosiljak i kratko prokuvajte.
Sos izlijte u vatrostalnu posudu i posložite polpete. Na svaku polpetu stavite malo parmezana i pecite na 180 stepeni. Polpete izvadite kada se sir rastopio i poprimio zlatno žutu boju.