Melanzane alla Parmigiana
Svaki italijanski kuvar ima poseban način pripreme ovog tradicionalnog jela sa plavim patlidžanom. Jelo je još ukusnije ukoliko se pripremi dan pre.
Porcija za 6 osoba
Vreme pripreme: 60 min
Kalorijska vrednost po porciji: 225 cal
Masti po porciji: 8 gr
Sastojci:
• 2 čena belog luka, izdrobljena
• 6 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
• 800 gr polpa paradajza
• 2 kašike paradajz pirea
• 4 plava patlidžana, sečena po dužini (5 mm debljine)
• 85 gr parmezana, sveže rendanog
• 20 gr listova bosiljka (iskidanih)
• 1 jaje, umućeno
Priprema:
1. U plitkom tiganju pomešajte beli luk i 4 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja. Pržite na visokoj temperaturi oko 3 minuta, dodajte polpa paradajz, zatim dinstajte još 8 minuta, povremeno mešajući i nakon toga dodajte paradajz pire.
2. U međuvremenu, zagrejte gril na visokoj temperaturi. Premažite nekoliko listova plavog patlidžana ekstra devičanskim maslinovim uljem, pa grilujte svaku stranu oko 5-7 minuta, dok ne porumeni dobro. Tako pripremljen plavi patlidžan položite na kuhinjski papir, da upije višak masnoće.
3. Nekoliko komada grilovanog patlidžana položite na dno vatrostalne posude, a zatim preko stavite nekoliko kašika pripremljenog sosa od paradajza. Pospite parmezanom i bosiljkom. Dodajte začine, a potom ponovite ovaj postupak sa preostalim sastojcima. Preko svega prelijte jedno umućeno jaje i rendani parmezan i pecite oko 20 minuta, dok preliv ne porumeni.