najbolja ulja italije

Melanzane alla Parmigiana

Melanzane alla Parmigiana

Svaki italijanski kuvar ima poseban način pripreme ovog tradicionalnog jela sa plavim patlidžanom. Jelo je još ukusnije ukoliko se pripremi dan pre.
Porcija za 6 osoba
Vreme pripreme: 60 min
Kalorijska vrednost po porciji: 225 cal
Masti po porciji: 8 gr

Sastojci:
•    2 čena belog luka, izdrobljena
•    6 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
•    800 gr polpa paradajza
•    2 kašike paradajz pirea
•    4 plava patlidžana, sečena po dužini (5 mm debljine)
•    85 gr parmezana, sveže rendanog
•    20 gr listova bosiljka (iskidanih)
•    1 jaje, umućeno

 Priprema:
1.    U plitkom tiganju pomešajte beli luk i 4 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja. Pržite na visokoj temperaturi oko 3 minuta, dodajte polpa paradajz, zatim dinstajte još 8 minuta, povremeno mešajući i nakon toga dodajte paradajz pire.
2.    U međuvremenu, zagrejte gril na visokoj temperaturi. Premažite nekoliko listova plavog patlidžana ekstra devičanskim maslinovim uljem, pa grilujte svaku stranu oko 5-7 minuta, dok ne porumeni dobro. Tako pripremljen plavi patlidžan položite na kuhinjski papir, da upije višak masnoće.
3.    Nekoliko komada grilovanog patlidžana položite na dno vatrostalne posude, a zatim preko stavite nekoliko kašika pripremljenog sosa od paradajza. Pospite parmezanom i bosiljkom. Dodajte začine, a potom ponovite ovaj postupak sa preostalim sastojcima. Preko svega prelijte jedno umućeno jaje i rendani parmezan i pecite oko 20 minuta, dok preliv ne porumeni.

 

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt