Marinirani patlidžan u teglama (Melanzane Sott'aceto)
I kada prave zimnicu, Italijani to čine na njima svojstven poseban način. Evo u čemu je njihova tajna.
Sastojci:
6 kg patlidžana
2 glavice belog luka
3 lovorova lista
300 ml Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
750 ml sirćeta
1.5 l vode
1 kašika bibera u zrnu
so
Priprema:
Oljuštite patlidžan i isecite na krugove, debljine 1 cm. Posolite ih i ostavite nekoliko sati. Ocedite vodu i operite ih. Poređajte u odgovarajuću posudu i prelijte smesom od vode i sirćeta. Kuvajte dok ne omekšaju.
Izvadite ih i stavite da se cede 10-12 sati. Poređajte ih u tegle i između njih stavljate zrna bibera, čenove belog luka i parčiće lovorovog lista. Nakon 2-3 reda prelivajte sa 1 kašikom ekstra devičanskog maslinovog ulja. Zatvorite poklopcem i čuvajte na prohladnom mestu.