Marinirani beli luk
Ova marinada će vam biti sjajan dodatak mnogim italijanskim specijalitetima – salatama, pastama, čorbama...
Sastojci:
2 litra vode
3 šolje od 250 ml belog luka
3 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
1 kašika Azucar Demero smeđeg šećera
1 kašika semenki korijandera
1 kašika bibera u zrnu
3 lista lovora
3 zvezdasta anisa
3 ljute papričice
1 kašika karanfilića
1 i po šolja belog sirćeta
1 i po kašičica soli
Priprema:
Stavite vodu da provri, pa ubacite očišćene čenove belog luka i kuvajte 2-3 minuta. Za to vreme ravnomerno rasporedite začine u tri čiste i sterilisane tegle od 250 ml. Tegle sterilišite tako što ćete ih staviti u rernu, uključiti rernu na 100 stepeni i grejati ih pola sata.
Nakon što ste rasporedili začine, procedite beli luk i stavite ga na krpu da se osuši. Kada se luk osušio rasporedite ga u tegle, ali ne do vrha. U manjoj šerpici prokuvajte sirće, smeđi šećer i so do ključanja. Kuvajte još minut-dva pa sklonite sa vatre.
Kuvanim sirćetom zalijte tegle napunjene belim lukom. Pri vrhu ulijte malo ekstra devičanskog maslinovog ulja. Dobro zatvorite tegle i ostavite na tamnom mestu dve nedelje do otvaranja.