Marinirane zelene masline
Ono što italijansku kuhinju odvaja od ostalih je to što je jednostavna i veliki broj jela ima samo par sastojaka. Italijani se više oslanjaju na kvalitet same namirnice, manje na komplikovan proces pripreme. Jedan od tipičnih primera takvih jela su i marinirane zelene masline, antipasti bez kojih nijedan obrok ne počinje.
Vreme pripreme: 15 minuta
Recept za 4 osobe
Sastojci:
- 250 g Il Capitano zelenih maslina sa semenkama
- 1 kašika kima
- 2 kašičice crnog bibera
- 4 veze svežeg ruzmarina
- malo svežeg timijana
- 2 kašičice svežeg origana
- 15 čena belog luka
- 2 kašičica čili paprike mrvljene
- 4 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
- morska so po ukusu
Priprema:
Napraviti mali prorez na maslinama sa obe strane. Prosušite semenke kima i biber na nelepljivom tiganju, dok ne puste aromu. Prohladite ih, izmrvite ih u avanu i sipajte u posudu. Iseckajte sitno svež ruzmarin, timijan i origano i sipajte u činiju. Potom dodajte masline. Izgnječite beli luk i dodajte ga mešavini. Na kraju dodajte čili.
Zagrejte ekstra devičansko maslinovo ulje na laganoj vatri. Dodajte morsku so maslinama i dobro promešajte. Preko mešavine sipajte ekstra devičansko maslinovo ulje i sve lepo promešajte. Sipajte masline u zatvorenu staklenu posudu i marinirajte 3-4 dana pre služenja.