Marinirane pečurke u ekstra devičanskom maslinovom ulju
Evo bez čega Italijani ne mogu zamisliti svoju kuhinju.
Sastojci:
Napomena: Mera je za 1 litar sirćeta i povećava se sa svakim litrom a može se u njoj izmarinirati i njome zaliti oko 5 kg pečuraka
1 l belog sirćeta
1/2 l vode
30 g soli
80 g Azucar Demero smeđeg šećera
1 kesica bibera u zrnu
5 velikih lovorovih listova
1 dl Ybarra ekstra devičanskog maslinovog ulja
željena količina šampinjona ili mladih vrganja
Priprema:
U šerpu ulijte sirće, vodu, dodajte so, smeđi šećer, biber i lovor, pa ostavite da provri. Pečurke očistite i po želji ostavite ih cele ili seckajte na deblje listiće. Vrganj se na ovaj način marinira isključivo isečen, dok šampinjoni mogu biti i sečeni i celi.
Kad je marinada provrela u nju polako spuštajte pečurke, kuvajte ih 3-4 minuta i rešetkastom kašikom prebacujte u tegle. Kada završite mariniranje preostalom tečnošću zalijte tegle, dodajte ekstra devičansko maslinovo ulje i vruće ih dobro zatvorite.