Marinirane crne masline i feta
Antipasti su uvek rado viđeni na trpezi, pogotovo u toplim, letnjim danima, i idealni su kao predjelo ili kao mali zalogaji uz koktele. Odlična su grickalica za iznenadne goste kada ih nanesete preko prepečenog hleba. Zato vam predstavljamo dva jednostavna i zdrava recepta kako da napravite marinadu za feta sir i crne masline.
Marinirana feta
Sastojci
• 500 gr feta sira,
• 1/2l Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja (poruči OVDE)
• majčina dušica,
• bosiljak,
• peršun,
• origano,
• ruzmarin
• 4 čena belog luka
• 2 sveže crvene ljute papričice ili par komada maslina
• grančica svežeg timijana
• 2 lista lovora
• kašičica bibera u zrnu
Priprema
Luk oljuštite i sitno iseckajte. Papričicu takođe isecite sitno, kao i listiće timijana i ruzmarina. Sir isecite na kocke veličine zalogaja. Začine sipajte u tanjir i promešajte. Kockice sira uvaljajte sa svih strana dobro u začine, i ređajte u teglu. Ponegde između sira stavite koju ljutu papričicu ili masline i listiće svežeg bosiljka. Nastavite da ređate dok vam ne ponestane mesta u tegli. Na kraju, sve zalijte Carapelli maslinovim uljem do samog vrha. Dobro zatvorite teglu i ostavite na tamnom i hladnom mestu minimun 7 dana, ali ne u frižideru. Prijatno!
Marinirane masline
Sastojci
- 1kg velikih crnih maslina
- 2 limuna
- 6 čena belog luka
- 3 dl sirćeta od belog grožđa (poruči OVDE)
- 7,5 dl Carapelli eksra devičanskog maslinova ulja (poruči OVDE)
- 3 grančice majčine dušice
- 1 šaka lovorovog lista
- 1 kašika bibera u zrnu
Način pripreme
Masline isperite u mlakoj vodi, ocedite i osušite. Limun izrežite na manje komadiće, beli luk usitnite, kao i lovor i majčinu dušicu.
Začine rasporedite u tegle, tako da ih stavite na dno, napunite maslinama i na vrh opet stavite začine.
U svaku teglu ulijte 2 kašike sirćeta i ulja toliko da masline budu prekrivene. Tegle čvrsto zatvorite. Ostavite masline da se mariniraju 30 dana.
Uživajte u ukusima Mediterana!