Lignje u toskanskom Zimino sosu
Lignje u Zimino sosu pripremaju se jako jednostavno, a predstavljaju vrhunski toskanski specijalitet. Međutim, ono što ovaj obrok čini izuzetnim je odabir najkvalitetnijih sastojaka od kojih se priprema. To je vrlo bitna stavka, jer u suprotnom, ukus neće biti ni približan autentičnom.
Potreno Vam je:
• 2 komada Mutti pelati
• 5 kašika Carapelli ekstradevičanskog maslinovog ulja
• 1 luk, iseckan na kockice
• 1 stabljika celera, oguljenog i izrezanog u kockice
• so i biber
• 600gr blitve narezane na tračice
• 600 gr. lignje, očišćene
• Malo usitnjenog peršuna
• 4 kriške prepečenog hleba
Priprema:
Ulijte Carapelli maslinovo ulje u veliku činiju za prženje i na srednje jakoj vatri pustite da proključa. Dodajte luk i celer, prstohvat soli i pustite da se krčka u činiji, oko 5 minuta. Dodajte dva Mutti pelati paradajza, blitvu, još malo soli i biber. Pokrijte činiju i još malo smanjite temperaturu. Kuvajte 10 minuta i promešajte sve sastojke dobro. Opet pokrijte činiju i pustite da se kuva još 25 minuta.
Skinite poklopac, pojačajte toplinu do srednje i dodajte lignje. Ostavite da se kuva nepokriveno 10 minuta, mešajući s vremena na vreme.
Kada je gotovo, sipajte u topao tanjir, pospite mlevenim peršunom i služite uz prepečen hleb preliven Carapelli maslinovim uljem. Uživajte!