najbolja ulja italije

Lignje u toskanskom Zimino sosu

Lignje u toskanskom Zimino sosu

 

Lignje u Zimino sosu pripremaju se jako jednostavno, a predstavljaju vrhunski toskanski specijalitet. Međutim, ono što ovaj obrok čini izuzetnim je odabir najkvalitetnijih sastojaka od kojih se priprema. To je vrlo bitna stavka, jer u suprotnom, ukus neće biti ni približan autentičnom.

 

Potreno Vam je:

•    2 komada Mutti pelati
•    5 kašika Carapelli ekstradevičanskog maslinovog ulja
•    1 luk, iseckan na kockice
•    1 stabljika celera, oguljenog i izrezanog u kockice
•    so i biber
•    600gr blitve narezane na tračice
•    600 gr. lignje, očišćene
•    Malo usitnjenog peršuna
•    4 kriške prepečenog hleba

Priprema:

Ulijte Carapelli maslinovo ulje u veliku činiju za prženje i na srednje jakoj vatri pustite da proključa. Dodajte luk i celer, prstohvat soli i pustite da se krčka u činiji, oko 5 minuta. Dodajte dva Mutti pelati paradajza, blitvu, još malo soli i biber. Pokrijte činiju i još malo smanjite temperaturu. Kuvajte 10 minuta i promešajte sve sastojke dobro. Opet pokrijte činiju i pustite da se kuva još 25 minuta.
Skinite poklopac, pojačajte toplinu do srednje i dodajte lignje. Ostavite da se kuva nepokriveno 10 minuta, mešajući s vremena na vreme.

Kada je gotovo, sipajte u topao tanjir, pospite mlevenim peršunom i služite uz prepečen hleb preliven Carapelli maslinovim uljem. Uživajte!

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt