Lignje na italijanski način
Božić je Italijanima nezamisliv bez tradicije „Festa dei Sette Pesci“ – gozbe sedam riba. Predlažemo vam jedno od jela koje je tokom tih prazničnih dana na trpezama.
Sastojci:
1 pakovanje očišćenih lignji
100 ml Carapelli esktra devičanskog maslinovog ulja
so, biber
beli luk
peršun
limun
Priprema:
Ocedite lignje i odsecite pipke, pa spustite u vrelo ulje i odmah poklopite. Pržite dva do tri minuta, pa sklonite s vatre i pažljivo skinite poklopac. Okrenite lignje i ponovo poklopite tiganj pa vratite na vatru.
Povremeno podižite poklopac da izađe para, a kad sva tečnost od lignji uvri, dopržite ih na tišoj vatri dok ne postanu rumene. Još vruće pospite solju i biberom, dodajte seckani peršun, limun i beli luk, promešajte, poklopite i čuvajte na toplom do služenja.