najbolja ulja italije

Lagana zakuska sa grilovanim patlidžanom

Lagana zakuska sa grilovanim patlidžanom

Ovaj recept dolazi nam direktno iz Toskane. Veoma je ukusan, a kao i svi italijanski recepti, sadrži samo najbolje sastojke. Zgodan je za tople julske dane kada vam je potreban brz i lagan obrok. 

Potrebno vam je:

•    1 veliki plavi patlidžan, oguljen i narezan na kolutove
•    4 Mutti pelat paradajza, narezana na kolutove (poruči OVDE)
•    Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje (poruči OVDE)
•    So
•    1/3 šoljice iseckanih zelenih maslina
•    1 do 2 kašike naseckane čili papričice
•    1/4 šoljice sitno iseckanog bosiljka, plus par listića za ukras
•    6 170 gr Fontina ili nekog sličnog sira
•    Korica hleba

Priprema:

Zagrejte rernu na 250°. Premažite kriške patlidžana i pelat paradajza maslinovim uljem i začinite lagano sa soli. Pecite patlidžan u serijama na umereno visokoj temperaturi, okrenuvši jednom, dok ne omekša i lagano porumeni, oko 4 minuta. Zatim pecite pardajz, okrenite ga jednom, dok lagano ne porumeni, oko dva minuta.

U činiji pomešajte masline, papričice i iseckani bosiljak. U pleh stavite papir za pečenje. U centar poređajte pola patlidžana, preklapajući kriške malo. Prekrijte polovinom pečenog paradajza, mešavinom maslina i sirom. Ponovite sa preostalim sastojcima, pa opet završite sirom.

Pecite u rerni oko 15 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Ostavite da odstoji 10 minuta. Ukrasite listićima bosiljka i poslužite sa koricom hleba. Prijatno!

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt