Lagana zakuska sa grilovanim patlidžanom
Ovaj recept dolazi nam direktno iz Toskane. Veoma je ukusan, a kao i svi italijanski recepti, sadrži samo najbolje sastojke. Zgodan je za tople julske dane kada vam je potreban brz i lagan obrok.
Potrebno vam je:
• 1 veliki plavi patlidžan, oguljen i narezan na kolutove
• 4 Mutti pelat paradajza, narezana na kolutove (poruči OVDE)
• Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje (poruči OVDE)
• So
• 1/3 šoljice iseckanih zelenih maslina
• 1 do 2 kašike naseckane čili papričice
• 1/4 šoljice sitno iseckanog bosiljka, plus par listića za ukras
• 6 170 gr Fontina ili nekog sličnog sira
• Korica hleba
Priprema:
Zagrejte rernu na 250°. Premažite kriške patlidžana i pelat paradajza maslinovim uljem i začinite lagano sa soli. Pecite patlidžan u serijama na umereno visokoj temperaturi, okrenuvši jednom, dok ne omekša i lagano porumeni, oko 4 minuta. Zatim pecite pardajz, okrenite ga jednom, dok lagano ne porumeni, oko dva minuta.
U činiji pomešajte masline, papričice i iseckani bosiljak. U pleh stavite papir za pečenje. U centar poređajte pola patlidžana, preklapajući kriške malo. Prekrijte polovinom pečenog paradajza, mešavinom maslina i sirom. Ponovite sa preostalim sastojcima, pa opet završite sirom.
Pecite u rerni oko 15 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Ostavite da odstoji 10 minuta. Ukrasite listićima bosiljka i poslužite sa koricom hleba. Prijatno!