Kolačići od jastoga sa Mutti polpom i bosiljkom
Ukoliko žellite da osetite mediteransku kuhinju na pravi način, ovi kolačići treba da zauzmu visoko mesto na listi vaših omiljenih recepata. Priprema će vam oduzeti malo više vremena, ali vredi čekati.
Vreme pripreme: 30 min
Vreme kuvanja: 2 sata
Recept za 4 osobe
Sastojci:
• 1 jastog, težine oko 1.25 kg
• 300 ml Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
• 1 velika šargarepa
• 1 mladi luk
• 1 crni luk
• 900 g Mutti polpa paradajza
• brašno
• 2 jaja
• 100 g prezli
• 100 Mutti pelat paradajza
• 10 svežih listova bosiljka (6 iseckanih i 4 cela)
• sok od ¼ limuna
• so i sveže mleveni crni biber, po ukusu
Priprema:
Zagrejte rernu na 150 stepeni. Od skuvanog jastoga odvojite meso, a oklop (ljušturu) sačuvajte. Potom oklop jastoga položite na zagrejano maslinovo ulje u plitkom tiganju i dodajte sitno seckanu šargarepu, mladi i crni luk. Pecite u rerni oko 2 sata. Ostavite da se ohladi, a potom procedite ulje i uklonite ostatke jastog.
Lagano prodinstajte polpa paradajz i pomešajte sa ¾ belog mesa od jastoga, polovinom braon mesa i 1/3 ulja u kojem je jastog pečen. Dodajte so i biber po ukusu. Podelite smesu na loptice težine oko 50 g. Po radnoj površini pospite brašno i oblikujte loptice Ili pljeskavice. Uvaljajte ih u brašno, jaja i prezle.
Ostatak ulja, pelat, seckani bosiljak, sok od limuna i ostatak mesa od jastoga promešajte i dinstajte dok ne provri.
U dubokom zagrejanom ulju pržite kolačiće oko tri minuta. Stavite ih da se procede na kuhinjskom ubrusu. Kolačiće podelite u četiri porcije, služite sa pripremljenim sosom, garnirajte svežim celim listovima bosiljka. Poslužite odmah.