Knedle od spanaća i rikote u paradajz sosu
Možda će vam ovo jelo oduzeti malo vremena, ali verujte, trud se višestruko isplati.
Sastojci za 6 osoba:
Bešamel sos:
1 l mleka
7 kašika neslanog putera
75 g brašna
po ukusu soli i bibera
1/4 kašičice sveže narendanog muskatnog oraha
Paradajz sos:
4-6 cena belog luka
6 kašika Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
1.5 kg Mutti pelata
10-12 listova svežeg bosiljka krupnije iskidanih
po ukusu soli i bibera
Knedle od spanaca i rikote:
1.3 kg svezeg spanaća
2 jaja
100 g sveže narendanog parmezana
po ukusu narendanog muskatnog oraha
so i biber
75 g brašna
500 g rikote sira
Priprema:
Sos od paradajza – Sipajte pelat u činiju i ispasirajte ga. Zagrejte ekstra devičansko maslinovo ulje u šerpici na srednjoj temperaturi pa dodajte propasirani beli luk pa nakon toga dodajte pelat, začinite solju, biberom i kuvajte, povremeno mešajući oko 20-25 minuta, dok ne dobijete lepu gustu smesu. Dodajte iskidane listove bosiljka, promešajtei i ostavite da se prohladi.
Knedle od spanaca i rikote - Skuvajte spanać u provrelu i posoljenu vodu, procedite pa iscedite što više možete vode iz spanaća. Vrlo je važno da se dobro ocedi od vode, inače neće zadržati oblik knedli.
U posudu sipajte spanać, jaja, so, biber, rikota sir, pola narendanog parmezana, pa sve dobro izmešajte.
Uključite rernu da se greje na 170 stepeni C.
Bešamel sos - Zagrejte mleko. U posebnoj posudi otopite puter pa dodajte brašno i pržite minut-dva dok blago ne porumeni. Sipajte po malo mleka i dobro promešajte da nemate grudvica i tako dok ne potrošite svo mleko. Dodajte narendani muskatni orah. Kuvajte sos oko desetak minuta dok ne dobijete gustu i glatku smesu.
Podmažite vatrostalnu posudu sa puterom. Prekrijte dno podmazane posude sa bešamelom. Na ravan tanjir pospite brašno pa pomoću kašike i brašnjavih ruku napravite knedle pa ih fino poređajte ih u posudu na bešamel sosu. Prelijte ih ostatkom bešamel sosa. Paradajz sos kašikom sipajte preko bešamela pa pospite ostatkom parmezana. Pecite oko pola sata.