Juneći stek sa povrćem
Dan je kao stvoren za gurmanski užitak.
Sastojci:
2 juneća steka
1 kašika soka od limuna
2 kašičice majčine dušice
1 paradajz
1 papričica
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
20 g putera
1 kašika Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
2 kašičice Azucar Demero smeđeg šećera
1 kašika Basso aceto balsamico
2 kašičice bosiljka
sezonsko povrće
so
Priprema:
Dva juneća steka operate, odstranite sav višak mlsnoće i sve žilice. Posolite, stavite u odgovarajuću keramičku posudu, poprskajte kašikom soka od limuna i pospite sa 2 kašičice iseckane majčine dušice. Poklopite i ostavite da odstoji petnaestak minuta.
Meso stavite u podmazanu tepsiju i pecite u jako zagrejanoj rerni sa jedne strane, pa kad porumeni pecite sa druge strane dok ne porumeni, oko desetak minuta.
Za to vreme pripremite sos tako što u šerpici zagrejte kašiku maslinovog ulja i 20 g putera. Dodajte glavicu sitno iseckanog crnog luka i presovan čen belog luka. Malo propržite na srednjoj temperaturi.
Kad crni luk postane staklast dodajte 1 iseckan paradajz i kuvajte 1 minut uz mešanje. Zatim dodajite malu crvenu papriku isečenu na trake, 2 kašičice smeđeg šećera, kašiku crvenog vina ili vinskog sirćeta i 2 kašičice iseckanog bosiljka. Ostavite da provri, smanjite vatru i kuvajte desetak minuta uz povremeno mešanje. Obarite sezonsko povrće ili ga izrendajte na trakice.
Servirajte stek uz sos od povrća, pospite bosiljkom i dodajte bareno ili rezano povrće.