najbolja ulja italije

Italijanske pirinčane loptice

Italijanske pirinčane loptice

U ove ukusne, dekorativne loptice ćete se zaljubiti na prvi zalogaj. Napravljene od originalnih, italijanskih sastojaka, biće pravo osveženje na Vašem stolu.

Potrebno je:
•    1 šoljica Riso Gallo Arborio pirinča
•    2 kašike Carapelli ekstradevičanskog maslinovog ulja
•    2 kašike +120 grama Mutti pasate
•    2 kašike maslaca
•    Po želji prstohvat šafrana
•    Trećina šoljice suvog, belog vina
•    So i biber
•    1 i po šoljica narendanog parmezana
•    5 jaja
•    1 luk iseckan na kockice
•    4 čena belog luka, sitno iseckana
•    250gr nemasne govedine
•    250gr nemasne svinjetine
•    5 listova bosiljka, iseckanih
•    2,5 šoljice kipuće vode za pirinač plus pola šoljice vode za umak
•    1 kašičica šećera
•    Četvrtina šoljice graška
•    1 šoljica mrvica hleba
•    2 šoljice biljnog ulja

Priprema:

Rastopiti maslac u veliki lonac, preliti pirinčem i pržiti dva minuta. Dodajte šafran i sipajte vino da se krčka dok ne ispari. Dodajte vruću vodu i mešajte dok pirinač ne omekša. Kuvajte pirinač nepoklopljen. Dodajte so i biber po želji. Kada je pirinač skuvan, isključite vartu, dodajte sir i 2 jajeta. Pokrijte i ostavite da odstoji u frižideru oko dva sata. Pirinač se mora sasvim ohladiti.
U veliku činiju, na srednjoj vatri dodajte maslinovo ulje i obe vrste luka, mešajte oko dva minuta, pa dodajte govedinu i svinjetinu i pržite na laganoj vatri dok ne porumene. Odaspite višak masti. Dodajte u to bosiljak, pasatu, vodu i šećer i kuvajte dok ne postane guste teksture. Dodajte grašak dok je još toplo, isključite vatru i odložite sa strane. Dodajte so i biber.
Uzmite dve kašičice smese sa pirinčem i rukama malo istanjite. Dodajte u sredinu pola kašićice smese sa mesom, pa preko dodajte još jednu kašičicu smese od pirinča i sve oblikujte u lopticu. Tako da smesa od mesa, ustvari, bude u sredini loptice. Uvaljajte, potom, loptice od prinča u preostala umućena jaja, a zatim u mrvice hleba. Zagrejte biljno ulje. Pržite loptice dok ne porumene, a potom ih odlažite na salvete, kako bi upile višak ulja.
Prilikom posluženja možete ih servirati uz umak od paradajza ili ukrasiti sirom. Prijatno!

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt