Italijanske ćuftice sa kantarionom
Ako danas nemate vremena da kuvate, pred vama je vikend, a evo našeg predloga kako da začinite porodično okupljanje.
Sastojci za četiri osobe:
1 glavica crnog luka
400 g mešanog mlevenog mesa
3-4 kašike prezli
so i biber
1 jaje
2 grančice kantariona
8 režnjeva šunke
2 kašike putera
400 g Rummo testenine (taljatele)
3 dl mleka
100 gr sira
pola vezice bosiljka
Priprema:
Očistite crni luk i iseckajte ga. U činiju sa mesom dodajte seckani luk, jaje, prezle, so i biber, pa sve dobro promešajte. Grančice kantariona operite, prosušite i otkinite osam većih listova.
Od mlevenog mesa napravite mokrim rukama osam ćuftica, pa svaku uvijte u tanji režanj šunke i veći list kantariona. Zagrejte puter u tiganju, pa pržite ćuftice na tihoj vatri dok ne porumene. Testenine kuvajte u posoljenoj vodi prema uputstvu na pakovanju.
U međuvremenu, zagrejte mleko, pa u njega dodajte sir. Smesu mešajte na tihoj vatri, dok se sir ne otopi. Grančice bosiljka oprite, prosušie, iskidajte listiće i sitno ih iseckajte, a zatim dodajte u sos. Celu smesu posolite i pobiberite. Testeninu procedite, pa je servirajte sa ćufticama i sosom. Ukrasite preostalim bosiljkom i sitno seckanim paradajzom.