Italijanske ćuftice sa kantarionom
Proleće u Toskani, ali na vašem stolu.
Sastojci:
400 g mešanog mlevenog mesa
3-4 kašike prezli
glavica crnog luka
so, biber
jaje
2 grančice kantariona
8 režnjeva šunke
2 kašike putera
400 g Rummo taljatela
300 ml mleka
100 g sira
pola vezice bosiljka
Priprema:
Očistite crni luk i iseckajte ga. U činiju sa mesom dodajte seckani luk, jaje, prezle, so i biber, pa sve dobro promešajte. Grančice kantariona operite, prosušite i otkinite osam većih listova.
Od mlevenog mesa napravite mokrim rukama osam ćuftica, pa svaku uvijte u tanji režanj šunke i veći list kantariona. Zagrejte puter u tiganju, pa pržite ćuftice na tihoj vatri dok ne porumene. Testeninu kuvajte u posoljenoj vodi.
U međuvremenu zagrejte mleko, pa u njega dodajte sir. Smesu mešajte na tihoj vatri dok se sir ne otopi. Grančice bosiljka operite, prosušite, iskidajte listiće i sitno ih iseckajte, a zatim dodajte u sos. Celu smesu posoliei i pobiberite. Testenine procedite i servirajte ih sa ćufticama i sosom. Ukrasite preostalim bosiljkom i sitno seckanim paradajzom.