Hrskavi hleb sa Carapelli maslinovim uljem
Ostanite kod kuće i pripremite vašim najdražima savršeno hrskav italijanski hleb.
Potrebno vam je:
• 6 kašika Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
• 800 grama brašna
• kašika soli
- Malo susama
• kašika šećera
• 1 kesica suvog kvasca
• 400 ml vode
• kašičica jabukovog sirćeta
Priprema:
U brašno umešati kvasac i so. Kašikom dobro promešati, napraviti udubljenje pa dodati 4 kašike maslinovog ulja.
Vodu malo ugrejati, pa dodati šećer i sirće, a zatim tom mešavinom zamesiti glatko testo. Testo prekriti folijom i ostaviti na toplom bar pola sata da naraste. Zatim ga premesiti i razviti koru u obliku pravougaonika. Preko kore sipati dve kašike maslinovog ulja i premazati je. Koru uviti u obliku vekne i staviti je u kalup, koji ste prekrili papirom za pečenje. Premažite je uljem i presecite je malo odozgo nožem.
Ostavite prekrivenu veknu na toplom još pola sata da nadođe. Kada testo napuni kalup, pospite susamom i stavite ga da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni. Pecite 30 do 35 minuta dok dobije lepu rumenu koricu. Pečen hleb malo četkom premažite vodom, uvijte u platnenu salvetu i ostavite da se malo prohladi.
Prijatno!