najbolja ulja italije

Hrskave tortice od Mutti polpe i mocarele

Hrskave tortice od Mutti polpe i mocarele

Ukoliko želite da vaša kulinarska umeća podignete lestvicu više, pravo je vreme da isprobate savršen hrskavi spoj italijanskog pirinča i polpa paradajza. 

Vreme pripreme 30-60 min

Vreme kuvanja 30 min

Recept za 6 osoba 

Sastojci: 

•    450 Riso Gallo Arborio pirinča
•    100 g Mutti polpa paradajza
•    100 ml penušavog belog vina 
•    850 ml bujona od povrća
•    50 g putera
•    2 kašike slatke pavlake
•    so i sveže mleven biber po ukusu
•    Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje (količina za duboko prženje)
•    150 g mocarele, sečene na kockice
•    brašno
•    1 jaje
•    150 g svežih prezli
•    rukola, lagano prelivena maslinovim uljem (kao prilog)

Priprema: 

Rastopite puter u velikom tiganju sa debljim dnom. Dodajte Riso Gallo pirinač i kuvajte na laganoj temperaturi nekoliko minuta. Kada pirinač počne da poprima staklast izgled po ivicama, dodajte vino i kuvajte minut. 

Dodajte kutlaču toplog bujona od povrća (mora biti topao kako bi se pirinač dobro skuvao) i lagano dinstajte. Kada pirinač upije sav bujon, dodajte još jednu kutlaču  bujona i ponovo kuvajte dok pirinač ne upije svu tečnost. Postupak ponavljajte sve dok imate bujon. 

Potom dodajte Mutti polpa paradajz, neutralnu pavlaku i kuvajte. Začinite po ukusu solju i sveže mlevenim biberom, sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi. 

Carapelli kstra devičansko maslinovo ulje dobro zagrejte u dubokom tiganju sa debljim dnom.  Podelite hladan rižoto na šest delova i oblikujte ih u loptice. Pirinač treba da bude lepljiv. Napravite rupu prstom u svakoj od lopti i stavite mocarelu unutra. Potom ponovo napravite loptu tako da mocarela bude sakrivena unutra. Potom spljeskajte loptu u oblik pljeskavice. 

Uvaljajte pljeskavice u brašno, potom u umućeno jaje i na kraju u prezle. Ponovite postupak sa jajetom i prezlama kako biste bili sigurni da je pljeskavica dobro natopljena. 

Pažljivo spustite tortice u vrelo ekstra devičansko maslinovo ulje i pržite u dubokom ulju oko 5 minuta dok ne postanu hrskave i zlatne boje. Izdvadite tortice i položite na kuhinjski papir. 

Tortice garnirajte rukolom posutom Carapelli ekstra devičanskim maslinovim uljem. Prijatno!


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt