Hrskave tortice od Mutti polpe i mocarele
Ukoliko želite da vaša kulinarska umeća podignete lestvicu više, pravo je vreme da isprobate savršen hrskavi spoj italijanskog pirinča i polpa paradajza.
Vreme pripreme 30-60 min
Vreme kuvanja 30 min
Recept za 6 osoba
Sastojci:
• 450 Riso Gallo Arborio pirinča
• 100 g Mutti polpa paradajza
• 100 ml penušavog belog vina
• 850 ml bujona od povrća
• 50 g putera
• 2 kašike slatke pavlake
• so i sveže mleven biber po ukusu
• Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje (količina za duboko prženje)
• 150 g mocarele, sečene na kockice
• brašno
• 1 jaje
• 150 g svežih prezli
• rukola, lagano prelivena maslinovim uljem (kao prilog)
Priprema:
Rastopite puter u velikom tiganju sa debljim dnom. Dodajte Riso Gallo pirinač i kuvajte na laganoj temperaturi nekoliko minuta. Kada pirinač počne da poprima staklast izgled po ivicama, dodajte vino i kuvajte minut.
Dodajte kutlaču toplog bujona od povrća (mora biti topao kako bi se pirinač dobro skuvao) i lagano dinstajte. Kada pirinač upije sav bujon, dodajte još jednu kutlaču bujona i ponovo kuvajte dok pirinač ne upije svu tečnost. Postupak ponavljajte sve dok imate bujon.
Potom dodajte Mutti polpa paradajz, neutralnu pavlaku i kuvajte. Začinite po ukusu solju i sveže mlevenim biberom, sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi.
Carapelli kstra devičansko maslinovo ulje dobro zagrejte u dubokom tiganju sa debljim dnom. Podelite hladan rižoto na šest delova i oblikujte ih u loptice. Pirinač treba da bude lepljiv. Napravite rupu prstom u svakoj od lopti i stavite mocarelu unutra. Potom ponovo napravite loptu tako da mocarela bude sakrivena unutra. Potom spljeskajte loptu u oblik pljeskavice.
Uvaljajte pljeskavice u brašno, potom u umućeno jaje i na kraju u prezle. Ponovite postupak sa jajetom i prezlama kako biste bili sigurni da je pljeskavica dobro natopljena.
Pažljivo spustite tortice u vrelo ekstra devičansko maslinovo ulje i pržite u dubokom ulju oko 5 minuta dok ne postanu hrskave i zlatne boje. Izdvadite tortice i položite na kuhinjski papir.
Tortice garnirajte rukolom posutom Carapelli ekstra devičanskim maslinovim uljem. Prijatno!