Grisini sa maslinama
Ova savršena italijanska koktel-grickalica je pogodna za svaku priliku, a u njenom ukusu uživaju i gurmani i oni koji su probirljivi kada je hrana u pitanju. Evo originalnog recepta:
Potrebno je:
- 300 gr brašna,
- 1/2 paketića svežeg kvasca,
- 1 čaša vruće vode
- 3 kašike Carapelli maslinovog ulja,
- 1 kašičica soli,
- 1 grančica ruzmarina,
- 80 gr maslina u ulju
- 100 gr pršute
Priprema:
Otopite kvasac u toploj vodi i dodajte brašnu, zajedno sa uljem i soli. Umesite glatko i elastično testo, pokrijte i ostavite na toplom mestu oko sat vremena.
Iseckajte masline na sitne komadiće. Odvojite iglice ruzmarina od grančice pa i njih iseckajte.
Pomešajte masline i ruzmarin i dodajte testu pa umesite ponovo.
Razvucite testo u koru debljine 3-4 mm i secite trake širine 1 cm i duzine 10 cm. Svaku traku testa uvrtite rukama.
Pecite u već zagrejanoj pećnici oko 30 minuta na 180° ili dok ne dobiju lepu boju. Kada se ohlade, svaki štapić umotajte u parče pršute. Prijatno!