Furlanski specijalitet sa pirinčem i bundevom
Jesen nam pruža brojne blagodeti, među kojima su i ukusne bundeve. Iako ste možda navikli da ih spremate u slatkišima, u kombinaciji sa pravim italijanskim pirinčem i pršutom su prava delicija! Uverite se i sami:
Potrebno je:
• 350gr Riso Gallo Arborio pirinča
• 200ml stonog belog vina
• Pršuta
• 250gr očišćene žute bundeve
• 50g izrendanog kačkavalja
• 80gr maslaca
• 1 glavica crvenog luka
• Začini
• 1l vode
Priprema:
U litar kipuće vode stavite vegetu i prokuvajte pet minuta. Na polovini ugrejanog maslaca propržite sitno iseckan luk dok ne postane staklast, dodajte bundevu koju ste prethodno narezali na kockice, prelijte sa malo vina i pustite da ispari, pa dodajte vodu sa vegetom.
Kada bundeva napola omekša, dodajte Riso Gallo pirinač i nastavite kuvati uz dolivanje vode sa začinima. Pred kraj kuvanja jelo skinite sa ringle, dodajte preostalo vino i maslac, pa umešajte izrendani sir. Sve zajedno dobro promešajte, poklopite i ostavite da odstoji oko minut. Poslužite na toplim tanjirima uz pršutu. Prijatno!