najbolja ulja italije

Fokača sa morskom solju i maslinama

Fokača sa morskom solju i maslinama

1.    Prosejati brašno u vangli i u sredini napraviti udubljenje. Kvasac izmešati sa Demero smeđim šećerom i mlakom vodom, dodati ga u udubljenje i izmešati brašnom sa ivica. Vanglu pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu da se testo diže 20 minuta.


2.    Masline očistiti od koštica i po jednu kašiku zelenih i crnih maslina krupno naseći.


3.    250 ml mlake vode, 1 kašičicu soli, 3 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja i naseckane masline dodati u testo i sve umesiti u glatko elastično testo. Ako je testo lepljivo, dodati malo brašna, a ako je suvo, dodati mlake vode.


4.    Zagrejati pećnicu na 200 stepeni. Pleh obložiti papirom za pečenje. Testo na pobrašnjenoj radnoj površini izvaljati u ovalan ravan oblik i staviti u pleh. Pola ruzmarina staviti na testo i dodati morsku so. Po želji dodati paradajz. Fokaču prekriti krpom i ostaviti na toplom mestu da se podiže oko 30 minuta. Fokaču peći 20-25 minuta na donjoj rešetki. Izvaditi i poprskati sa preostale 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja i dodati preostali ruzmarin. Jesti je toplu.
 

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt