Fokača sa čeri paradajzom i origanom
Fokača sa čerijem i origanom tipična je za jug Italije gde je ova vrsta paradajza posebno sočna i ukusna zbog velike osunčanosti.
Sastojci:
500 g brašna
25 g svežeg kvasca ili kesica suvog
250 ml vode
2 supene kašike soli + za posipanje
6 supenih kašika Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
origano
Priprema:
Istopite kvasac u toploj vodi, pa dodajte brašno, tri supene kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja i so. Zamesite testo tako da bude glatko i da se tek malo lepi za podlogu. Mesite ga oko deset minuta, pa ga stavite u činiju, pokrijte i ostavite ga nekoliko sati na toplom mestu. Trebalo bi da naraste duplo.
Premesite testo, pa ga stavite u podmazan pleh. Trebalo bi da bude debelo 1 cm. Pritisnite prstima testo dobro, da se rasprostre u plehu.
Prelijte testo sa 3 kašike maslinovog ulja tako da sklizne u udubljenja koja ste napravili prstima.
Ostavite na toplom da naraste još pola sata. Za to vreme isecite čeri paradajz na polovine i blago ga stisnite, da uklonite višak vode i semenki.
Poređajte paradajz na testo dobro pritiskajući i odozgo pospite origano, još malo soli i ekstra devičanskog maslinovog ulja.
Pecite 35-40 minuta, na 190°C - dok ne dobije zlatnu boju.