Fagioli all'uccelletto (pasulj na firentinski način)
Ovaj firentinski specijalitet će se sigurno dopasti svima, jer ima mnogo sličnosti sa našim tradicionalnim pripremanjem pasulja. Ipak, probajte ga spremiti na ovaj način sa originalnim italijanskim sastojcima i uživajte u ovom voljenom povrću na malo drugačiji način:
Potrebno je:
• 300 gr toskanskog pasulja (može poslužiti i domaći)
• 200 g Mutti pelati
• ½ šolje Carapelli ekstradevičanskog maslinovog ulja
• 1 grančica žalfije
• 2 čena belog luka
• So po ukusu
• Mleveni biber po ukusu
Priprema:
Prvo skuvajte pasulj, poželjno u terracotta činiji, a vreme kuvanja zavisi koji tip pasulja imate. Pripremajte ga prvo na jakoj vatri dok ne proključa, a zatim smanjite i pustite da se lagano krčka. Kada je pasulj kuvan, u tiganju zagrejte maslinovo ulje, dodajte beli luk i žaljfiju. Nakon dva do tri minuta dodajte Mutti pelati i kuvajte dok umak ne postane gust. Zatim dodajte pasulj u koji ste dodali so i biber po ukusu i sve zajedno kuvajte još 15-ak minuta. Poslužiti dok je vruće, po mogućstvu u zemljanoj činiji sa žalfijom kao dekoracijom. Ovako pripremljen pasulj može se čuvati u frižideru dva do tri dana, ali je toliko ukusan da za tim, sigurno, nećete imati potrebe.