Dijetalne Alfredo špagete
Pripremite ove poznate ukusne špagete na malo zdraviji način.
Sastojci:
- 450 g špageta
- 3 manje glavice karfiola
- 6 šolja povrćne supe
- 6 čenova belog luka, isitnjenih
- 1 kašika putera
- 1 kašičica soli
- prstohvat muskatnog oraščića
- malo bibera
- 1 kašika Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 1/4 šolje pavlake za kuvanje
- 1 šolja vode u kojoj su se kuvale špagete
Pripema:
Iseckan karfiol stavite da se kuva u povrćnoj supi, oko 15 minuta, dok ne postane skroz mekan. Dok se karfiol kuva, otopite puter na srednjoj temperaturi, pa dodajte beli luk i prpržite ga oko pet minuta.
Špagete skuvajte, pa sačuvajte jednu šolju iskorišćene vode. Kada je skuvan, karfiol prebacite u blender zajedno sa dve šolje supe u kojoj se kuvao. U to dodajte rastopljen puter sa belim lukom, so, oraščić i biber, pa uključite blender i miksajte oko pet minuta. Smesa treba da bude potpuno kremasta.
Dodajte ekstra devičansko maslinovo ulje u smesu, a ako vam sos deluje previše gusto, slobodno sipajte još supe, i nastavite da blendate. Kada je dovoljno kremast, stavite ga u šerpu u kojoj ste otopili puter, dodajte pavlaku za kuvanje, i kuvajte na veoma niskoj temperaturi.
Dodajte vodu od testenine, i održavajte sos vrućim dok ne budete spremni da servirate. Sjednitine sos sa špagetama i uživajte.