Dagnje na mornarski način (Cozze alla marinara)
Nemojte da vas naziv ovog jela odvrati od kulinarske avanture. Priprema nije komplikovana a ljubitelji morskih plodova biće oduševljeni ovim delikatesom.
Sastojci:
1 kg svežih dagnji
4 kašike Carapelli ekstradevičanskog maslinovog ulja
1 čaša belog vina
1 čen belog luka
1 supena kašika prezli
1/2 šolje Mutti pasiranog paradajza
svež seckan peršun
ljuta papričica po ukusu
Priprema:
Dobro operite dagnje u hladnoj vodi. Žicom što bolje oribajte školjku. Još jednom dobro isperite u nekoliko hladnih voda. Stavite ih u frižider do upotrebe - najviše 2 sata.
U velikom loncu zagrejte ekstra devičansko maslinovo uljei i na njemu kratko propržite izgnječen beli luk i ljutu papričicu. Beli luk ne sme da potamni, jer će biti gorak. Dodajte pasirani paradajz i prezle i mešajte dok se smesa ne izjednači.
Stavite u lonac dagnje, promešajte i poklopite. Povremeno sklonite poklopac i promešajte, a kad počne da vri, uspite vino i mešajte dok malo ne ispari. Zatim ponovo poklopite. Kad vidite da su se sve školjke otvorile, isključite, pospite seckanim peršunom i poslužite uz hladno belo vino. Bacite dagnje koje se nisu otvorile.