Čili papričice u ekstra devičanskom maslinovom ulju
Originalno, italijansko maslinovo ulje kao hranjivi i zdrav dodatak ishrani odavno je priznato i poznato, ali je odlično i u kombinaciji sa drugim ukusnim i zdravim sastojcima. Tako se na tržištu mogu naći brojne varijacije dodataka hrani koje u osnovi imaju maslinovo ulje. Naravno, uvek je bolje da sami napravite ovakve ukusne dodatke obrocima, jer ćete uvek biti sigurni u zdrave sastojke od kojih su napravljeni. Jedna od kavih kombinacija, idealna za ljubitelje pikantnih ukusa je ekstradevičansko maslinovo ulje i čili papričice. Ova kombinacija je vrlo popularna u Italiji, obično se koristi kao završni dodatak rižotu, testenini, morskoj hrani, ali je dobro i za dinstanje ili sosove.
Ovaj dodatak ishrani, osim što je vrlo ukusan i daje posebnu notu pojedinim kulinarskim specijalitetima, pospešuje probavu, pa se koristi kao sredstvo za smirivanje probavnih smetnji. Kapsaicin u paprici, takođe, smiruje migrenu i reumatoidni artritis. Pored toga, idealan je pojačivač okusa koji ne povećava broj kalorija u obroku. Bogat je beta-karotenom koji se u krvi pretvara u vitamin A i pomaže pri borbi sa infekcijama.Čili paprika slovi kao i učinkovito sredstvo protiv mamurluka, ali i kao afrodizijak.
Vrlo ga je jednostavno napraviti, ali treba, za početak, znati nekliko stvari. Sveže čili ulje će biti relativno blago, ali vremenom će postajati sve ljuće. Zato ga morate probati pre korišćenja. Takođe, birajte najkvalitetnije maslinovo ulje, a bitan je i odabir pravih čili papričica. Prilikom pravljenja čili ulja cilj je da paprike izložite dovoljno visokoj tempraturi da otpuste ukuse, ali ne prevelikoj da se počnu kuvati ili još gore – da izgore. U tom slučaju ćete morati sve baciti i početi ispočetka.
Kako da napravite čili ulje
Potrebno Vam je:
• 1 šolja Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
• 2 kašike čili paprika u sitnim komadićima
• 2 do 3 cele crvene čili paprika
• Za dodatnu aromu, možete upotrebiti i beli luk
Priprema:
Zagrejte 2 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja u činiji na srednjoj temperaturi. Dodajte komadiće čili paprika i cele papričice. Dinstajte i mešajte dok paprike ne počnu lagano krčkati – minut dva. Dodajte ostatak ulja i sačekajte da se malo zagreje, ali ne previše. Skinite sa vatre i ostavite da se čili ulje ohladi na sobnoj temperaturi. Čuvajte u teglicama ili staklenim bocam u kojie ste prethodno stavili nekoliko čena belog luka i povremeno promešajte da prodrmate čili papričice.