Caponata
Ukusna caponata, obogatiće Vaš obrok i doneti u Vašu kuhinju dašak sicilijanske tradicije.…
Potrebno je:
• 1 kg Mutti Pelata
• 100 ml Carapelli ekstra devičanskog ulja
• 4-5 patlidžana
• 250 g luka
• 100 g zelenih maslina
• 50 g kapara
• 1 ljuta papričica
• 2 stabljike celera
• 3 kašike vinskog sirćeta
• so
• 1 kašičica šećera
• bosiljak (sveži ili sušeni)
• 1 kašika vegete
Priprema:
Patlidžane narežite na manje kocke, posolite ih i ostavite neka odstoje najmanje pola sata. U veliku činiju stavite malo ulja i naseckani luk, kratko ga prodinstajte uz dolivanje malo vode dok ne omekša. Dodajte Pasatu i nastavite mešati dok se umak ne zgusne.
Patlidžane isperite vrućom vodom, ocedite ih i dobro osušite pa ih propecite u posebnoj činiji na preostalom ulju. Dodajte stabljike celera koje ste narezali na komadiće i sve zajedno još kratko propecite. Zatim patlidžane sa celerom umešajte u umak od paradajza, dodajte narezane masline, oprane i oceđene kapare i vegetu. Sve izmešajte i lagano mešajte još oko 5 minuta. Pospite šećerom, dodajte sirće i sitno naseckanu ljutu papričicu.
Nakon nekoliko minuta isključite i jelo pokrijte poklopcem. Pred kraj kuvanja dodajte sušeni bosiljak. Još je bolji sveži bosiljak – narežite ga i dodajte jelu pre posluživanja.
Caponatu možete poslužiti kao predjelo sa brusketama, a izvrsno će pristajati i drugo povrće i meso sa roštilja, ribu.