najbolja ulja italije

Caponata

Caponata

Ukusna caponata, obogatiće Vaš obrok i doneti u Vašu kuhinju dašak sicilijanske tradicije.…

Potrebno je:


•    1 kg Mutti Pelata
•    100 ml Carapelli ekstra devičanskog ulja
•    4-5 patlidžana
•    250 g luka
•    100 g zelenih maslina
•    50 g kapara
•    1 ljuta papričica
•    2 stabljike celera
•    3 kašike vinskog sirćeta
•    so
•    1 kašičica šećera
•    bosiljak (sveži ili sušeni)
•    1 kašika vegete


Priprema:


Patlidžane narežite na manje kocke, posolite ih i ostavite neka odstoje najmanje pola sata. U veliku činiju stavite malo ulja i naseckani luk, kratko ga prodinstajte uz dolivanje malo vode dok ne omekša. Dodajte Pasatu i nastavite mešati dok se umak ne zgusne.
Patlidžane isperite vrućom vodom, ocedite ih i dobro osušite pa ih propecite u posebnoj činiji na preostalom ulju. Dodajte stabljike celera koje ste narezali na komadiće i sve zajedno još kratko propecite. Zatim patlidžane sa celerom umešajte u umak od paradajza, dodajte narezane masline, oprane i oceđene kapare i vegetu. Sve izmešajte i lagano mešajte još oko 5 minuta. Pospite šećerom, dodajte sirće i sitno naseckanu ljutu papričicu.
Nakon nekoliko minuta isključite i jelo pokrijte poklopcem. Pred kraj kuvanja dodajte sušeni bosiljak. Još je bolji sveži bosiljak – narežite ga i dodajte jelu pre posluživanja.
Caponatu možete poslužiti kao predjelo sa brusketama, a izvrsno će pristajati i drugo povrće i meso sa roštilja, ribu.

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt